Joyzine.se


Recension - Live

In Flames
Metaltown, Göteborg
2008-06-28
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-30
Hemsida: www.inflames.com

Det är alltid kul att ha fel. Här har jag gått och intalat mig att materialet på nya plattan ”A sense of purpose” absolut inte är något livematerial och så kliver In Flames upp på scenen och bevisar motsatsen med råge. När Delight and angers, I’m the highway och Alias briserar i föredömligt feta versioner är det nästan förlåtet att flera gamla klassiska melodier fått stryka på foten till förmån för nya kompositioner.

Det råder ingen tvekan om att det är In Flames som är huvudattraktionen under Metal Town. Det är tjockt i publikleden långt innan Nightwish klivit av scenen bredvid och förväntningarna går bokstavligt talat att ta på. Ingen nyfrälst lär ha gått därifrån besviken. Anders Fridén är kanske inte på sitt mest sprudlande humör rent mellansnacksmässigt, men hans sång låter bra och som enhet var det längesedan orkestern lät så här fokuserad. Framförandet är tight och taggat och samtidigt är showen rysligt välkoreograferad.

Har man – som undertecknad – sett In Flames live flera gånger än vad som kan vara sunt är de pyrotekniska finesserna inget nytt. Till och med den maffiga avslutningen med gnistor, fyrverkerier och konfetti i My sweet shadow har varit med förr. Men en In Flames-spelning har aldrig känts så här genomtänkt tidigare. Där det tidigare har handlat lite om eld för eldandets skull finns nu en given tanke med allting och de nya skärmarna där texter och animationer flashar förbi är oerhört läckra.

Konserten blir ett formidabelt samspel mellan band och publik, låtlistan är en hitkavalkad och publiken tjuter lycksaligt med. Även om jag personligen gärna hade plockat bort förutsägbara bitar som Come Clarity, The quiet place och Only for the weak till förmån för nu exkluderade Pinball Map, Episode 666 och Behind Space går det inte att argumentera med publikens reaktion. In Flames är kungar i sin egen hemstad.

Under en festival med stabila om än inte överväldigande framträdanden är det kul att pricken över i får sättas av ett gäng som återigen hittat tillbaka till storformen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Bråvallafestivalen 2013 - en succé
Arvikas vassaste band 2007
In Flames (2000-01-01)
In Flames (2011-11-19)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Andreas, 2008-07-02 12:49:44 (213.134.126.64)

Håller med om att de nya låtarna verkligen funkar Live! Saknar dock inte Behind Space nämnvärt, känns som att Graveland som känns inplockad istället är ett bättre val. Episode 666 saknar man ju självklart, men det känns befriande att bandet inte "måste" spela den, det är en fälla alltförmånga band har hamnat i. Ser fram emot att de plockar upp den igen om några år och njuter sålänge av den enorma storheten i låtmaterialet som gör att de kan plocka friskt och ändå få ett bra gensvar från publiken. Just vid detta tillfälle plockades tex Ordinary Story upp som de inte spelat på länge, till min stora glädje!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner