Joyzine.se


Recension - Skiva

Me And My Army
Thank God For Sending Demons, 2011
Skivbolag: EMI
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-02-22
Hemsida: myspace.com/meandmyarmyband

När sessionmusiker går samman och spelar in egna plattor brukar gensvaret från omgivningen vara ljummet på sin höjd. Kanske just därför att det i nittionio fall av hundra brukar visa sig varför de är just sessionmusiker och inte fullfjädrade stjärnor själva. Det brukar, för att uttrycka det milt, vara en väldig skillnad på att vara genomskicklig på sitt instrument och att skriva odödlig musik.

Med Me And My Army är det däremot annorlunda. Intresset var på kokpunkten redan innan skivan släpptes. Det är det naturligtvis Andreas Kleerup som är skyldig till. Men samtidigt faller ”Thank God For Sending Demons” inte alls mellan stolarna som många andra sessionplattor av den enkla anledningen att det är en skiva till bredden fylld med intrikat låtmaterial.

Efter Andreas Kleerups framgångar med Robyn och inte minst eget elektroniskt material är det inte konstigt att han är i ropet. Men här går han långt utan för den cirkel vi vant oss vid att han rör sig inom. I ett landskap av skör och svävande rock, ja rent av popmusik sjunger han bräckligt och plågat. Han låter väldigt utsatt och är inte alls någon snyggt skolad sångare, men det är just detta faktum som tvingar fram känslorna i uttrycket. Kleerup låter naken och vacker.

Detta till musik framförd av herrar (och dam) som turnerat många långa år bakom exempelvis Timo Räisänen och The Soundtrack Of Our Lives. Det är lyhört och snyggt. Ett pärlband av ömsint hanterade hitlåtar där den inneboende styrkan tillåts blomma istället för att någon försökt producera fram det extremt hittiga i dem. Titelspåret är exempelvis nästan provocerande sävligt i all sin vackra enkelhet.

Me And My Army hittar helt enkelt ett tonläge och en nisch som allt för få svenska artister vågar träda in i. Kanske är det rent av ett resultat av många långa år på vägarna bakom andra mer stereotypt rockbrummande artister.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Putte i Parken 2011
Det Stora Kalaset 2011
Me And My Army (2011-04-29)
Me and My Army (2011-07-07)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner