Joyzine.se


Krönika

Hultsfred Stoxa – lyckat!

Hultsfred i Stockholm, från början var det en konstig tanke att sitta på en buss från centrala Stockholm och åka 45 minuter norrut för att ta sig till en golfbana i Sigtuna.

När jag väl kom fram till området satte sig festivalkänslan på direkten och allt som kännetecknar en festival fanns där, men det var ändå inte Hultsfred. Jag förstår varför FKP Scorpio gjort valet att behålla namnet för i år i och med flytten, men jag är mer spänd på att se vad som händer kommande år under nytt namn. En sak är säker, de kan göra festivaler och jag är grymt imponerad av hur bra planerat området var, hur scenerna låg i förhållande till varandra och detaljer som att det finns ölservering på hela området istället för i avgränsade ölområden som ofta ligger på avstånd från scenerna. Jag är en person som inte skulle kunna tänka mig att campa på en festival längre så deras samarbete med Swebus och deras gratisbussar till och från Stockholm var en perfekt och smidig lösning.

FKP Scorpio ska även ha en stor eloge för de intressanta och bra bokningarna de gjort till årets festival även om de riktigt stora publikdragarna saknades. Det är längesen jag var på en festival där man kunde gå runt bland scenerna och konstant överraskas av en för mig ny akt som höll så pass hög kvailté överlag. Jag är säker på att många av de akterna som var bokade på de mindre scenerna kommer att få sitt genomslag i Sverige inom kort och den klassiska festivalkänslan av ”jag såg dem först” var återkommande. Några av dessa höjdpunker var Postiljonen, Theme Park och East India Youth, den sistnämnda spelade inför en publik på cirka tio personer men lät det inte röra honom i ryggen.

Det var bristen på besökare som dock gjorde att festivalen kändes lite öde och de 12500 besökarna (en siffra som FKP Scorpio släppte efter helgen) lyste med sin frånvaro på flera av konserterna som borde ha dragit full publik om de anordnats i centrala Stockholm. Den unga publiken valde ofta campinglivet framför att se flera 90-talslegender som Portishead och My Bloody Valentine. Det är band som fortfarande är lika aktuella men drar i genomsnitt en äldre publik.

Så här ett par dagar efter helgens Hultsfredsfestival har intrycken lagt sig men magkänslan sitter kvar. Det var en fantastisk helg trots det lite svajande vädret och det var med det tillhörande vemodet i magen jag satte mig på bussen mot Stockholm på söndag morgon klockan 03.00 efter att Fatboy Slim avslutat årets festival. Det som vägde upp upplevelsen för min del var just att det var sådan genomgående hög kvalité på artisterna trots den glesa publiken.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Peter Augustinsson 2013-06-19

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner