Joyzine.se


Fem korta

Johan Lindqvist

Fem korta frågor till Johan Lindqvist, musikkrönikör på Göteborgs-Posten.

Vad är den största utmaningen med att vara musikkrönikör?
- Att fortsätta vara nyfiken på ny musik samtidigt som man hela tiden lär sig mer om historien. På senare år har jobbet blivit ännu mer spännande i och med debatten kring nedladdning och de stora ekonomiska förändringar som skett inom musikbranschen. Man kan skriva inte bara om musik utan också om ekonomi, teknik, marknadsföring och politik vilket är utmanande.

Var i ligger lockelsen att jobba med musikjournalistik över huvud taget?
- Det är en stor förmån att få jobba med något som man ändå lever med stor del av dygnet och som har påverkat en så mycket i hur man är som person. Sedan innebär jobbet många roliga möten och kul resor. Man får betalt för att gå på konsert - det är ju inte klokt egentligen. Sedan är det som sagt allt detta med ekonomi och brancsh som rent journalistiskt har gett jobbet nya dimensioner. Vi skriver allt mer om sådant samtidigt som kvällspressen fokuserar på kändisbilder. Musikbevakningen dras isär...

Vad är i dina ögon de mest angelägna musikhändelserna den närmaste tiden?
- Skivvåren är ganska blek. Men The Knifes nya blir säkert intressant och jag gillar Arctic monkeys. Göteborg storsatsar på South by southwest i Austin vilket är kul.

Vilka är de tre viktigaste konserterna du bevittnat?
- Viktiga och viktiga. Ur vilket perspektiv kan man ju fråga sig. Musikhistoriskt? Politisk? Tja, inte vet jag. Men Imperiet på Alingsås Folkets park, Springsteen på Stadion -87 och U2 i Scandinavium - 92 är några konserter som betydde väldigt mycket för mig personligen.

Finns det något du tycker saknas i svensk musikjournalistik av idag? I så fall vad?
- Fler röster. Gärna kvinnliga. En större ambition att sätta musiken i större sammanhang.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2006-01-31
Foto: Privat
Hemsida: www.gp.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner