Joyzine.se


Fem korta

Moonlit Sailor

Fem korta frågor till instrumentalbandet Moonlit Sailor...

Vilka är Moonlit Sailor och varför förtjänar ni att ta den musik- intresserades tid i anspråk?
Moonlit Sailor bildades av fyra musiknördar som inte vill göra något annat än att spela och komponera musik. Nördarna är Adam på trummor, Markus på bas samt Oscar och Joakim på varsin gitarr. Att besvara varför den musikintresserade ska ge oss tid är en svår fråga, det är upp till den som ger oss chansen att bedöma om det var värt att ta dennes tid!

”Instrumental, miraculous post-rock”, skriver ni på er myspace-sida. Hur kom det sig att det blev instrumentalt och vad innebär egentligen ”post-rock” för er?
Vi började som ett band med sång, men beslutade oss snart för att spela strikt instrumental musik. Vilket kändes naturlig med tanke på att vi alltid satt de instrumentala delarna främst i vårt låtskrivande. Sången blev till slut bara ett hinder för att kunna nå den känslan som vi strävade efter. Post-rock är en genre där det är vanligt att basera musiken på vackra gitarrmelodier och att skapa en harmonisk känsla i musiken. Den känslan försöker vi sedan blanda med en känsla av mirakel, därav miracolous post-rock-Myspace-beteckningen.

Myspace-fenomenet, att alla kan nå ut med sin musik, är det alltid positivt? Innebär inte ett större utbud att konkurrensen ökar och chansen att få spela och i förlängningen försörja sig på musiken minskar?
Vi tycker att myspace är väldigt bra, det hjälper oss att nå ut med vår musik. Vi skulle aldrig nå ut till den publik som vi gör nu om myspace inte funnits. Myspace ökar egentligen inte konkurrensen eftersom om siten inte hade funnits hade det ändå varit lika många band som hade konkurrerat om det lilla utrymme som finns för små band. Myspace ger alla en chans att bli hörda vilket är mycket positivt.

Om ni blev ombedda att köra ett dj-set baserat på era mest oväntade och tokiga influenser, vilka plattor skulle vara en självklarhet då?
En platta som medlemmar i Moonlit Sailor har influerats av, som inte är särskilt väntad med tanke på vårt sound, är det gamla svenska pop-rockbandet Jumpers självbetitlade första platta. Vidare är vår basist väldigt influerad av basspelet i klassiska punkrockbandet NoFx, vars platta ”Pump Up The Valium” har betytt mycket. Fat Mike i NoFx var den första basist som Markus lade märke till som använder effekter. En annan knasig influens är låtarna i Astrid Lindgrens barnfilmer. Det är melodier som sitter i oss sedan barndomen. Man kan höra klara influenser i filmerna Mio Min Mio och Barnen i Bullerbyn i vår musik till exempel. Bandet som fick oss att börja spela tillsammans är Blink 182, de var stora idoler under de pubertala tonåren. En annan kompositör vars verk vi är influerade av är fransmannen Jean Michel Jarre. Hans låt, som vi tror heter Synthesizer, skulle utan tvekan spelas på dansgolvet! För övrigt är just den låten en tvättäkta mirakellåt enligt Moonlit Sailor.

Ni bildades så sent som förra hösten, vad har ni uträttat hittills och vad har ni för ambitioner och målsättning egentligen?
Vi har hunnit med att spela in två skivor. En skiva med sång, som vi spelade in under hösten 2006, samt en helt nyinspelad instrumental skiva. Vi har även hunnit med en hel del spelningar i olika delar av Sverige. Vårt mest konkreta och aktuella mål är en Europaturné som vi ska snart ska börja planera inför. Vi söker även efter ett bolag som kan släppa vår nyinspelade skiva "A footprint of feelings".

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Christian Stenbacke 2007-11-20
Foto: Joakim Wiik
Hemsida: myspace.com/moonlitsailor

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner