Joyzine.se


Fem korta

Love in October

Fem korta frågor till Erik Widman (sång och gitarr) som tillsammans med sin bror emigrerade till USA och startade bandet Love in October

Två svenska exilbröder på vift i det stora Amerika där de bildar ett popband och släpper skiva – hur kom detta sig?
När jag lämnade Sverige (2000) var jag trött både på landet och det politiska klimatet som var just då. Så här i efterhand är jag glad att jag tog chansen att dra iväg, det har förändrat både min världsbild och bilden av Sverige. Nu kan jag se betydligt fler positiva saker med Sverige, saker som jag inte tror att jag hade insett om jag hade bott kvar. Som tonåringar spelade jag och min bror Kent i diverse olika bandkonstellationer, att vi fortsatte spela även efter det att vi flyttade över till USA var därför en självklarhet, även om det skedde spontant. Musik är som att andas för oss… det är något vi bara måste göra. Med åren har vi också växt rent musikaliskt, belöningen kommer nu i form av respons på såväl nationell som internationell nivå. Så just nu är allt väldigt spännande.

Hur ser musikklimatet ut där borta jämfört med i Sverige? Stort land att turnera i, konkurrensen måste vara stenhård?
Jag skulle vilja påstå att USA skiljer sig väldigt mycket när det kommer till hur musik utvecklas. I Sverige finns det en betydligt större utbredning och tillgänglighet av musikutbildning för de yngre, främst inom skolan. Att man får tidig kontakt med musiken tror jag leder till att fler utvecklar ett genuint intresse vilket i längden leder till fler fantastiska artister. I USA finns det ingen egentlig kontakt med musik i skolan förutom skolorkestern. Resultatet blir att kidsen får lära sig att spela på egen hand, vilket leder till att många musiker jag träffat på är rent ut sagt usla när det kommer till musikteori och förståelse av instrumentet. Det är inte konstigt att amerikansk rock har stagnerat och gått och blivit dum och ignorant. Man ser det tydligt om man jämför band som Bob Hund med band som Fall Out Boy, de går helt enkelt inte att jämföra musikaliskt. Amerikansk rock förlitar sig mer på gimmicks, image och Pro Tools än riktig musikalisk substans. Visst finns det en hel del band här borta, men bra musik hittar alltid vägar att nå ut till publiken som uppskattar den. Jag tror att det är lättare att slå i USA och sedan åka och turnera i Europa än vad det är att slå i Europa och sedan turnera i USA:

Den Amerikanska Drömmen, har ni sett röken av en sådan och hur ser den i så fall ut för er?
Den ”Amerikanska Drömmen” är för mig inget annat än hårt arbete och att aldrig ge upp. Det borde egentligen heta bara ”Drömmen”, eftersom man kan åstadkomma samma sak vart som helst i världen, arbetsetik är universellt. Att vi som band upplever framgång nu beror på att vi har jobbat hårt och att vi aldrig ger upp.

Nämn fem saker, musikaliskt eller rent generellt, som aldrig skulle gå hem i Sverige men som funkar i USA.
Det var en svår fråga. Saker och ting har blivit så pass internationaliserade, framförallt under de senaste tio åren i och med Internetrevolutionen. USA har tagit till sig svensk kultur mer än någonsin tack vare IKEA och alla svenska indieband som kommer hit och spelar. Men jag ska försöka få ihop en lista.

1. Spela naken – det är alldeles för kallt för att spela naken i Sverige
2. Midwestern American Rock – Jag tror att svenskar har svårt att sätta sig in i den här genren, och jag förstår dem.
3. Paris Hiltons album – å andra sidan funkade det inte i USA heller…
4. Lära ut Creationism (skapelseberättelsen istället för evolutionsläran) i kommunala skolor – What the fuck?
5. George Bush – behövs ingen förklaring.

Framtiden, vad händer härnäst? Kommer vi få ser er på någon svensk scen eller festival inom den närmaste tiden?
Först ut är att spela in lite fler musikvideos och sedan turnera i Staterna. Jag tror och hoppas att vi kommer över och spelar i Europa i början av 2009. Jag ser verkligen fram mot att få komma tillbaka till Sverige och spela, vi har tyvärr inte haft möjligheten sedan vi åkte över; vi är skyldiga er både en artighetsvisit och en rykande het spelning!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Christian Stenbacke 2008-02-12
Foto: Privat
Hemsida: www.loveinoctober.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner