Joyzine.se


Recension - Live

Dead By April
Hultsfredsfestivalen
2008-06-13
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-17
Hemsida: www.deadbyapril.com

Det är upp till bevis på Stora Dans när klockan slår fem på fredagen. Sveriges nya stjärnskott på den kommersiella metalscenen, Dead By April, har med sina inspelningar bevisat att de kan skriva riktigt bra låtar och har redan landat flera viktiga festivalspelningar, en plats på höstens Close-Up Made Me Do It-turné och förlagskontrakt hos Universal. Men klarar de verkligen att leverera live?

Det något svävande svaret är nja. Förutsättningarna är ytterst goda. Stora Dans är fyllt till bredden med studsande tonåringar och Dead By April kliver på scenen under stort jubel. Jimmie Strimell är en kompetent sångare som klarar den rena sången lika väl som han har stålklädda stämband att använda för imponerande skriksång. Men det är något som inte riktigt stämmer.

På demoinspelningarna har gruppen en perfekt avvägning mellan popigt och metallhårt. Refrängerna dyker upp som välkomna vattenoaser mellan ganska riviga verser. Men i liveformatet blir Dead By April, tro det eller ej, lite smöriga. Strimell har en grym skrikpipa men jag får uppfattningen att han litar mer på skönsången och att gruppen därigenom tappar lite av sin kraft och dynamik. Det blir mjukare än förväntat och aldrig riktigt så där euforiskt som jag kanske hade förväntat mig.

Å andra sidan sticker orkestern knappast under stol med att de är ett popigt metalalternativ och är ute efter en ung publik och att sälja många skivor. All heder åt ett gäng som inte likt så många andra försöker väva in sin byk i klyschor om att det här visst är true, att marknadskrafter inte påverkar någonting och som prompt tar avstånd från ett begrepp som sellout. Sådana band blir ofta rätt fåniga och lättgenomskådliga, Dead By April hymlar inte och det gör dem bättre i mina öron. Det här ska vara lättillgängligt och det är det också. Mission accomplished.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

House of Metal 2010
Dead By April
Dead By April (2009-07-10)
Dead By April (2014-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


viktor, 2010-12-09 00:44:18 (89.236.0.79)

DBA suger, piss band

Sune Falkenby, 2009-07-23 20:33:36 (213.112.72.243)

Jimmy han är bäst.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner