Joyzine.se


Recension - Skiva

Kvelertak
S/t, 2010
Skivbolag: Indie Recordings
Av: Johan Norström
Publicerad: 2010-11-16
Hemsida: myspace.com/kvelertak

Av någon anledning så får Kvelertak mig att tänka på We Live In Trenches, som kollega Mjörnberg lyfte till skyarna i våras. Inte för att de egentligen påminner om varandra, trots gemensamma nämnare som rock n' roll och hardcore, utan kanske snarare för att Kvelertak är mer av vad jag ville att We Live In Trenches skulle vara efter att ha läst tidigare nämnda recension. Men det här ska inte handla om We Live In Trenches.

Ärligt talat, efter att Kvelertak snurrat sitt första varv i min CD-spelare avfärdade jag bandet rakt av. Rakt av. Det går inte, tänkte jag, det går inte att blanda hardcore, black metal och rock n' roll på det här viset. Det går bara inte!

Men det gjorde det visst. Efter att skivan fått en plikttrogen andra chans visade det sig att den ändå svängde rätt bra, även om jag fortfarande hade en lite halvljum inställning. Men en andra chans blev en tredje, vilket blev en fjärde och snart nog insåg jag att jag körde skivan om och om igen i alla tänkbara mediauppspelare. Jag tipsade alla runt mig. Jag spelade den närhelst jag fick tillfälle.

Bortsett från den primala energi bandet utstrålar, de otroligt svängiga riffen och den symbios i vilket bandet levererar sin kompromisslösa musik så låter skivan otroligt bra ljudmässigt också. Produktionen, signerad Kurt Ballou (Converge), har någonting desperat över sig. Jag får känslan att resonemanget bakom de flesta beslut som tagits i inspelningen och mixningen går i enlighet med det klassiska Spinal Tap-citatet - ”These go to eleven”, om ni förstår mig. För att tala metaforiskt så låter det ungefär som en öl som skummar över. Och detta, mina vänner, detta passar Kvelertak som handen i handsken.

Kort sagt: Kvelertak gick från galenskap till någonting alldeles fantastiskt. Den unika fusionen av hardcore, black metal och rock n' roll bandet lagt sig till med är helt enkelt alldeles underbar. En bal på slottet. Har du något intresse av någon av tidigare nämnda genres (eller annat närliggande) och har missat årets debutanter, Kvelertak, sluta upp med det snarast och sök upp dem på ett Spotify-konto nära dig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Joyzines soundtrack till nyårsafton
Årets bästa 2011 enligt Johan Norström
Kvelertak (2013-07-05)
Kvelertak (2014-01-26)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner