Joyzine.se


Recension - Live

Glasvegas
Way Out West, Göteborg
2009-08-14
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2009-08-16
Hemsida: www.glasvegas.net

Jag erkänner, jag var extremt skeptisk till en början. Det har så klart att göra med min notoriska misstro till unisont hypade rockakter från de brittiska öarna; när det börjar pratas om att blöda för musiken där, pappa-lämnade-mig-när-jag-var-liten där, då drar jag öronen till mig och slutar lyssna. Det är dumt. Mycket dumt. För Glasvegas –blöder- för musiken. Och visst är det lite synd om bröderna Allan att pappa aldrig var där. Men musiken, herregud!

Med det sagt kan man knappast sticka under stolen med att det finns en hel drös med klyschor som omger Glasvegas. James, iförd klassisk skinnjacka och svart linne, förstås, kan alla poser i rockboken, och visste man inte bättre kan man för ett ögonblick tro att det är en ung Joe Strummer som åmar och kråmar sig bakom mickstativet. Fast det är ju ganska roligt ändå, lite som dockteater. Så länge de njuter av det, vilket de verkligen verkar göra, hade Caroline McKays leende kunnat vara bredare hade det gått ett helt varv runt huvudet.

Sedan lyfter materialet betydligt live. Helt plötsligt känns Glasvegas angeläget, inte bara en mediahype utan bra på riktigt. Att scenen är aningen större än när skottarna besökte Göteborg senast, då med destination Storan, verkar inte bekomma James Allan och co. nämnvärt – man kan tro att Glasvegas aldrig gjort annat än spelat för tusenhövdad publik snudd på arenastyle. Tydligen har grejen som förband till U2 gjort sitt för självförtroende och scennärvaro.

Det går knappast ta miste på att glädjen är delad i Slottsskogen denna sköna sensommarnatt i augusti, desto mer skottarna ger till publiken desto mer ger publiken tillbaka och så går spiralen upp och runt, högre och högre. Höjden nås i den fullkomligen desarmerande allsången i Dady’s Gone, det slår mig återigen hur grymma publiken under Way Out West är på att sjunga. Så, återigen har jag blivit motbevisad, hype kan vara bra. Vad det gäller Glasvegas gäller det bara att undvika dem på skiva och satsa på en konsertbiljett istället.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Anna Enkvist
Genom eld och lågor!
Glasvegas (2011-06-28)
Glasvegas (2011-05-19)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner