Joyzine.se


Recension - Skiva

Grandaddy
Just like the fambly cat, 2006
Skivbolag: V2
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-06-13
Hemsida: www.grandaddylandscape.com

Så har det då blivit dags för svanesången från Kaliforniens Grandaddy. Och det är en hejdundrande avslutning som bjuder på ett smörgåsbord av musikstilar och infall. Samtidigt som det är en ytterst tydlig demonstration av hur brett gruppens sound egentligen var.

Det inleder trevande i repetitiva What happened för att sedan blomma ut i ett experimentellt ljudlandskap där bredbent rockmusik stilfullt växlas med sirlig pop och där elektroniska inslag hela tiden tillåts ta stor plats. Det är hela tiden väldigt melodiskt och Grandaddy visar sig ha utvecklat sin känsla för små, men ack så viktiga refrängkrokar.

Vad som lyfter skivan från att bara vara ett juste hopkok till att vara ett väldigt viktigt album är dock Jason Lytles sång. Där kan vi snacka känsla. Killens lätt släpiga stämma smälter in otroligt naturligt vare sig det handlar om förföriska popballader eller adrenalinstinn kukrock. Han sjunger från botten av hjärtat och lyfter ”Just like the fambly cat” flera divisioner.

Visst innehåller den många väldigt bra låtar, men Lytle är själva grädden på moset. Sen ställer jag mig något tveksam till en flummig visa som Where I’m anymore där det mjauas för fullt, men höjdpunkterna är så många fler. Rockiga Summer…it’s gone sitter där den ska, lekfulla Elevate myself kommer som en välbehövlig andningspaus och i The animal world utforskar Lytle och hans mannar spacerocken.

Hela skivan är som om det inte vore nog väldigt väl arrangerad. Det är detta som gör att det stundtals ganska bångstyrigt flummiga låtmaterialet faktiskt framstår som en solid helhet. Avslutande This is how it always starts är en storslagen bit som understryker Grandaddys arrangemangsstyrka och en värdig avslutning. Det är på sätt och vis synd att ett band som uppenbarligen har så mycket att ge väljer att lägga instrumenten på hyllan. Men så finns det ju även en klyscha som säger något om att sluta med flaggan i topp.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner