Joyzine.se


Krönika

De små guldkornen

Det är upplagt för musikfest i dagarna fyra i Göteborg, men nog för att stabila veteraner som Rammstein, In Flames, Bad Religion och HIM kommer att ge valuta för entrépengen. Det finns dessutom flera mindre guldkorn som ni bara inte får missa om ni besöker West Coast Riot, Metaltown, Pier Pressure eller rent av allihop.

De stora akterna är de som säljer biljetter och som alla snackar om på förhand, men när det kommer till festivaler brukar de häftigaste konsertupplevelserna faktiskt infinna sig med lite mindre och oväntade akter. Jag skattar mig exempelvis fortfarande lycklig att jag gick och spanade på Parkway Drive på West Coast Riot ifjol.

Att snacka om okända band är förstås fel när det handlar om så här stora festivaler med så pass matade lineuper, men i skuggan av de riktigt stora finns några små guldkorn som ni bara inte får missa. Låt mig härmed tipsa er om följande gäng:

Brute (West Coast Riot, torsdag)
Att Brute spelar på West Cost Riot kan tyckas en aning märkligt. Bandet som blivit handplockat av en av det här landets förnämaste tidningar influeras garanterat minst lika mycket av metal som av punk och skulle utan att någon höjde så mycket som ett ögonbryn ha kunnat passa in som fisken i vattnet i lineupen på Metaltown. Med sak samma egentligen. Huvudsaken är att gänget får visa upp sig och deras aggressiva visor kommer inte att göra någon besviken.

Skindred (Metaltown fredag)
I den moderna tid vi lever försöker siljoner av band korsa metal med alla möjliga konstiga avarter av musik i jakt på det originella, att inte fler insett kopplingen mellan metal och reggae är därför ytterst märkligt. När brittiska Skindred låter korsbefrukta de två musikstilarna uppstår nämligen något ytterst ljuvt. Bandets tonkonst är lika svängig som den är hård och aggressiv, vilket gör det fullkomligt omöjligt att stå still. Stjärtgung och hornviftande om vartannat kommer göra att många svettas slut på sig redan under Metaltowns första riktiga konsert.

Brian ”Head” Welch (Metaltown, fredag)
Som före detta gitarrist i Korn och numera militant kristen är Brian ”Head” Welch förstås så långt ifrån okänd man bara kan komma. Men i och med att allt har kretsat kring hans person och drogerna som förbyttes i bibeln när han hoppade av det banbrytande jänkarbandet har musiken hamnat lite i skymundan. När snubben nu trotsar sina demoner och är ute på utdraget turnerande igen finns all anledning att ge honom chansen. På debuten under eget (smek)namn, ”Save Me From Myself”, finns nämligen ett gäng föredömligt tunga stycken modern metal som borde ha alla förutsättningar att funka live.

Raunchy (Metaltown, lördag)
Danskarna går en balansgång där de enligt hörsägnen allt för många gånger har fastnat mittemellan ett fantastiskt låtmaterial och ett flamstaffligt liveuppträdande. På senare tid sägs det dock att de fått ordning på sångaren Kasper Thomsens mimande till Jeppe Christensens falsksång och att de förinspelade partierna suttit där de ska. Jag hoppas att det är så det ligger till och att Raunchy kommer till Metaltown med torrt krut för i rätt utförande kan melodibomber som The Bash och Rememberance inte vara annat än fullständigt lysande.

Pendulum (Pier Pressure, söndag)
Musik som är minst lika mycket dansgolv som rock. På papperet låter det minst sagt spännande och även om Australiens Pendulum inte ståtar med de fräsigaste av plattor bär de med sig ett rykte som überufft liveband. Att det kommer svänga fram på söndageftermiddagen håller jag för högst troligt och möjligen är det så att Pendulum denna dag kommer att lyckas befästa sitt rykte på svensk mark en gång för alla.

Her Bright Skies (Pier Pressure, söndag)
Det som en gång började i trevande landskap där emo och hardcore prompt skulle dela på utrymmet i låtarna har i och med senaste plattan ”Causing A Scene” blommat ut till något betydligt mer moget och tilltalande. Jönköpingsorkestern spelar emotionell rock som flörtar med punk och där refrängerna sätter sig som klister i skallen. Upp med näven och digga!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2010-06-15

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner