Joyzine.se


Recension - Skiva

Wildbirds & Peacedrums
Rivers, 2010
Skivbolag: The Leaf label ltd
Av: Linda Nihlén
Publicerad: 2010-08-31
Hemsida: www.wildbirdsandpeacedrums.com

En experimentell kammarkör från Island, oljefat, orgelbaspedaler, droppande vatten och välskrivna texter… Skivan ”Rivers” av bandet Wildbirds and Peacedrums innehåller lite av varje. Den första delen av skivan är inspelad tillsammans med 12-manna kören ”Schola Cantorum Reykjavik Chamber Choir” som tidigare jobbat med bland annat Björk. Kören skapar tillsammans med den välartikulerade sångerskan Mariam Wallentin och Andreas Werliin på slagverk spännande harmonier och ett ljudlandskap som domineras av drömska klanger och bärande melodier.

Jag ställer mig en aning tveksam till de ganska hårt mixade trummorna som ligger och maler i bakgrunden på nästan varje spår – jag förstår tanken med ett annorlunda trumljud men intentionen når inte riktigt hela vägen fram. Min favoritlåt på första delen av skivan är spåret Under land and over sea, en vemodig ballad där både Mariam och körens bästa sidor kommer fram i ljuset.

Den röda tråden genom hela skivan är vatten och den andra delen presenterar: the wave, the drop, the course, the lake och the well. Låtarna förmedlar en annan känsla, utan kör och med lite hårdare ljud ersätts den drömska stämningen av en kantigare energi. På de spår där sången ligger långt fram i ljudbilden höjs kvaliteten på musiken avsevärt men jag störs fortfarande av de hårda spetsiga trumljuden. Allra bäst låter det när rytmen görs till del av musiken – såsom ljudet av droppande vatten.

Sammanfattningsvis är ”Rivers” en vacker skiva, jag hade kört den en extra runda genom mixerbordet, men det funkar som det är och delar av skivan är faktiskt fantastiskt bra.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner