Joyzine.se


Intervju

The Unguided

The Unguided

Ett drygt halvår efter att han lämnade Sonic Syndicate finns debutsingeln med ett helt nytt projekt signerat Richard Sjunnesson ute på skivdiskarna. För Joyzine berättar han om det stormiga avhoppet från ett skepp som kommit in på helt fel kurs och varför The Unguided är det nya svarta.

”Sonic Syndicate är död. Länge leve The Unguided”.
Orden är hämtade från en bekants Facebook-status och Richard Sjunnesson, före detta sångare i Sonic Syndicate, numera sångare i The Unguided, brister ut i skratt när jag berättar det för honom.
– Jag får höra så jäkla mycket sådant nu, det finns ett par läger. Folk som enbart gillar Sonic Syndicate, folk som enbart gillar The Unguided och folk som gillar båda banden. Det är som att folk vill ha någon form av bekräftelse genom att kasta skit på Sonic Syndicate och för mig är inte det intressant längre. Det är bara som det är, jag vill gå vidare med mitt och de får hålla på med sitt.
Det tycks vara ofrånkomligt att de två grupperna nämns i samma andetag och i samband med starka känsloyttringar. Inte så konstigt kanske att de jämförs och nagelfars med kritiska ögon sedan så väl Richard som sångarkompanjonen Roland Johansson valde att lämna Sonic Syndicate och starta ett nytt band som saluför den musik Sonic Syndicate valde att överge till förmån för en mer kommersiell inriktning.
– Det var väl lite av en skräll när det kom, det var många som var besvikna på senaste Sonic-skivan och då blir det väl lätt att det blir lite grupperingar. Det var ju många som ställde sig bakom mig när jag hoppade av, konstaterar sångaren sakligt.
En kort resumé av historien kan vara på sin plats.
Roland Johansson kastade in handduken som sångare i Sonic Syndicate i mars 2009 med motiveringen att han var trött på turnélivet och ville spendera mer tid på hemmaplan. In i gruppen klev istället britten Nathan Biggs.
Richards eget uttåg ur det framgångsrika bandet skedde under uppmärksammade former och med hårda ord i oktober ifjol. Anledningen: han tyckte att bandets musik utvecklats i hel fel riktning vilket gjorde att han inte längre kunde stå bakom den.
– Jag har alltid känt att musik är konst och det ska man känna med hjärtat, det ska inte vara något annat, framförallt inte pengar, som ska styra den aspekten. Jag kan hellre hålla på med musik som jag gillar och inte tjäna en spänn på det än göra musik som jag inte känner för, reflekterar gaphalsen.
Alla i bandet delade emellertid inte den synen.
– Jag tror att vi växte ifrån varandra. Vi nischade oss åt olika håll och ville göra olika saker med bandet. Folk var väl trötta på att inte tjäna några pengar på det och vissa gillade själva tanken att göra musik som de gillar och andra gillar ju rent av musiken som skapades på senaste skivan (”We Rule The Night” /förf.anm) så det var rätt knepigt.
De olika viljorna gjorde i slutändan att bandets management tog beslut och att karriärsriktningen kom att styras åt ett håll som Richard inte ville vara med om.
– Ett metalband som ska tänka i popformer, jag tänkte att som metalband kanske vi ändå hade någonting som gjorde oss lite unika på något sätt medan som popband så flöt det ju bara ut i mängden av pop/rockband. Då blev vi bara ett bland flera miljoner andra band därute. Så det blev väl lite utvattnat på något sätt.

The UnguidedSynd om Nathan
Idag, ett drygt halvår sedan hans definitiva avhopp offentliggjordes, är det dock ett helt annan ljud i skällan. The Unguided är etablerat och de blodigaste stridsyxorna har lagts åt sidan.
– Jag tänker inte så mycket på det längre, jag har fått perspektiv på det hela och nu när jag har blivit av med det känner jag att det var en stor negativ energi i mitt liv. Det påverkade mig väldigt dåligt. Jag känner mig extremt mycket gladare och bättre nu när jag får hålla på med någonting som jag gillar.
– Det var ju som något slags gammalt förhållande som man blev av med och ju mer jag etablerade mig med mitt liv så kändes det mycket bättre. Men det var jävligt infekterat, framförallt då i början och när man inte hade etablerat något nytt som man kunde hålla på med och man kände att det var både orättvist och knepigt. Framförallt att brorsan var kvar i bandet, det var mycket sådana känslor.
Brorsan i det här fallet är Roger Sjunnesson. Gitarristen som fortfarande är kvar i Sonic Syndicate men som samtidigt utgör en tredjedel av kärnan i The Unguided (”vi är full uppsättning med musiker nu, även om det kanske är jag, Roger och Roland som är fundamentala”). Ett förhållande som skulle kunna tänkas vara problematiskt med tanke på historien.
– Roger kanske har fått lite press på sig eftersom han fortfarande är med i Sonic Syndicate och det har varit lite fans som har ifrågasatt den aspekten. ”Hur kan du fortfarande vara med där?” liksom. Men det är hans eget beslut och det är någonting jag respekterar.
Att gitarristen har ett projekt vid sidan av verkar inte heller vara något problem från övriga Sonic Syndicates sida.
– Vi hade någon slags mentalitet i bandet innan att vi inte fick ha sidoprojekt och det här kanske inte ens hade hänt om vi hade fått ha sidoprojekt och leva ut den musikaliska aspekten även vid sidan av Sonic Syndicate, men den policyn har ju uppenbarligen ändrats lite sedan jag hoppade av.
– All vaken tid skulle spenderas just på bandet och vi repade i princip varje dag och det var så att allt skulle in i det bandet. Känner man då att det här kanske inte är så jävla bra och så jävla kul längre då blir det ju extremt påfrestande.
Relationen till de före detta bandkamraterna idag beskrivs som ganska lugn.
– Karin (Axelsson, bas) och John (Bengtsson, trummor) är det lugna bananer med. Robin (Sjunnesson, gitarr) är väl neutralt läge tror jag, vi har inte snackat sedan jag hoppade av och Nathan och jag har växlat lite mail, det är väl relativt neutralt också. Han har ju varit den som har fått ta mest skit av det här så jag fattar att det har påverkat honom.
– Det var liksom inte bara att det var ny sångare utan även en helt ny genre som kom på samma gång även om det kanske inte var helt hans fel så fick han ta skiten. Vad är det som har hänt i bandet? Ny sångare, ja då är det han som får skiten.

The UnguidedStafetten går vidare
Men låt oss gå vidare. Sonic Syndicate är historia för Richard Sjunnesson, nu är det The Unguided och ingenting annat som gäller. Och bandet kunde knappast ha fått en bättre start. Debutsingeln ”Nightmareland EP” som framställdes i 616 exemplar sålde slut innan den ens fanns tillgänglig.
– Alltså, vi hade ju ingen aning om hur mycket det skulle sälja så vi gjorde en begränsad upplaga. Det skulle vara lite roligt för hardcore-fansen och helt plötsligt sålde den slut. Det rasslade väl till där bara, myser sångaren. Det var bra tryck på den digitala försäljningen från början också, första veckan var låtarna uppe bland Lady Gaga och sådant där och vände.
– Det är klart att det är jäkligt kul att det går bra och att folk uppskattar det. Det hade varit tråkigt om man hade gjort lite liv av sig och det blivit platt fall. Inte för att jag hade brytt mig nämnvärt, jag hade ändå hållit på med det som jag hade tyckt varit kul, men det är ju klart att det är extremt mycket roligare att folk uppskattar det.
Anledningarna till de spänningar som i fansens ögon finns mellan de två grupperna är ganska enkla att peka ut. Det beror inte enbart på att de två herrar som en gång var symbolen för Sonic Syndicate nu frontar The Unguided, utan dessutom att de soundmässigt plockar upp stafettpinnen ungefär där Sonic Syndicate tappade den när de började älga iväg i sin nya kommersiella riktning. Det tycks som att många har väntat på just detta.
– Redan när vi annonserade i början att vi skulle starta något nytt så blev det hypat. Det var ju vår sång tillsammans med Rogers låtstrukturer som gjorde Sonics trademark på något sätt och det tyckte väl fansen också . Det verkar som folk har väntat på det här fick vi känslan av. Först och främst så var det väl bara att vi ville göra någonting som vi tycker är gött och att det är det folk förväntar sig från Sonic Syndicate eller det som var gamla Sonic Syndicate, det är extremt bra.

The Unguided”Vi gör vad vi vill”
Att gitarrist Roger spenderar mycket av sin tid ute på vägarna (för The Unguided kommer det för övrigt bli väldigt sparsamt med livespelandet) tillsammans med Sonic Syndicate är ingenting som kommer ivägen för det nya bandet.
– Han har ju skrivit mest låtar ute på turné, förklarar Richard. Han sitter väl där på småtimmarna i turnébussen och trycker på sin laptop, så det påverkar inte The Unguided mer än att det kanske blir mer effektivt på något sätt. När han väl är hemma så är det tusen andra grejer han ska göra hela tiden.
Debutsingeln är ute och det finns material till en hel platta. Bland annat har herrskapet rotat i garderoberna och fiskat fram en gammal demo från tiden innan Sonic Syndicate när gänget fortfarande kallade sig Fallen Angels och spelade betydligt tyngre musik.
– Vi har väl ett tiotal låtar som vi har börjat göra preproduktion på. Vi ska gå tillbaka och göra tre låtar från en gammal Fallen Angels-demo. Vi hade ju några demos som vi gjorde om till den första Sonic Syndicate-skivan (sorgligt bortglömda ”Eden Fire” som släpptes på Pivotal Rockordings 2005 /förf.anm) och den första där, den som vi typ spelade in hemma i min garderob, den gjorde vi aldrig någonting med. Så nu har vi filtrerat det materialet och gjort ett facelift på det. Det har varit skitkul att sitta med det, lite som en tidsresa.
Men de två låtar som finns att höra på singeln, är de representativa för hur en hel platta kommer låta?
– Ja, det skulle jag väl kunna påstå, vi vill ju göra det dynamiskt och jag tycker inte spretigt är en nackdel, man vill ju inte höra på samma låt hela tiden. Vi har gått tillbaka lite till gammalt material och så lägger vi till lite nya erfarenheter och det tänk som vi hade på de andra Sonic Syndicate-skivorna som folk har uppskattat så tror jag vi är i mål.
Och ni som undrar om det med tanke på allt som hänt finns någon tanke med bandnamnet – The Unguided – kan sluta fundera.
– Det var väl en liten satir på hela den här historien. Vi gör vad vi vill, skrockar sångaren med tillgjord röst i den sista meningen.
– Det kändes symboliskt och det var faktiskt en gammal pre-production-låt inför ”We Rule The Night” som hette Unguided och det hör väl också lite till historien. Om den sen blev något annat det kommer jag faktiskt inte ihåg, vi hade ju rätt mycket låtar, speciellt inför inspelningen av ”Burn This City”-epn så vi kastade kanske sex låtar och det var väl de som lät mest metal som fick stryka på foten.

The Unguided planerar att spela in en skiva tillsammans med Jonas Kjellgren under året. Release blir det om allt går enligt planerna framåt årsskiftet.

Läs också: Intervju med Sonic Syndicate från 2007

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2011-04-18
Foto: Erik Lindgren (1-3), Johan Norström (4)
Hemsida: www.the-unguided.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Alexander, 2011-04-18 14:28:02 (178.28.94.131)

Mycket intressant läsning! Heja Richard och heja, heja The Unguided! Älskar Nightmareland :)

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner