Joyzine.se


Recension - Skiva

The Mighty Stef
Year of the Horse, 2015
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2015-01-13
Hemsida: themightystef.net

The Mighty Stef vill nog gärna betrakta sig själva som ett ganska så fräsigt rockband och eftersträvar att publiken också ska göra det. De droppar influenser från grungen och trycker distpedalen i botten i några låtar i skivans inledning.

Men egentligen är de ett softare gäng musikanter än så. Det ska visa sig ju längre skivan får spela.

När ”Year of the Horse” slutligen släpps i Sverige i slutet av januari är det en mångfacetterad samling låtar som kommer möta publiken. The Mighty Stef har den lite fränare framtoningen som luktar svettiga jeansjackor och ansiktsbehåring i behov av trimmning i flera av sina låtar, det ska man inte sticka under stolen med. Men i de kompositionerna framstår orkestern som vilket rockband som helst. Skönt basgung till trots är det ganska ospännande och strömlinjeformat när The Mighty Stef ska spela skränig rock.

När de slår av på takten däremot, då framträder ett helt annat band med betydligt mer djup och relevans. I westernballaden Blind Girl ligger nerverna och dallrar utanpå kroppen och i det solklart bästa spåret Capri Sun är sånginsatsen signerad Stefan Murphy magisk. Rösten kontrasterar med stråkarna och skapar en smått suggestiv känsla som bandet aldrig är i närheten att komma åt när de skränar loss.

Lite samma sak händer i Fourteen Yellow Sunflowers, som förvisso är en lite stökigare bit, men som har den där speciella nerven som The Mighty Stef kommer åt när de är som bäst. Samma sak händer i Horse Tranquilizers som har ett dallrande bas och gitarrkomp som för tankarna till Red Hot Chili Peppers samtidigt som låtstrukturen i sig mer drar åt Interpol-hållet.

”Year Of The Horse” har många ansikten och The Mighty Stef själva trycker förmodligen helst på sitt rockigare jag. Men det är inte där magin finns, det kommer ni också att upptäcka.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner