Joyzine.se


Recension - Skiva

Caroline af Ugglas
Joplin på svenska, 2007
Skivbolag: V2
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-13
Hemsida: www.carolineafugglas.com

Det var väldigt mycket Caroline af Ugglas i svensk television ett tag. Hon dök upp i alla upptänkliga program, det var Så ska det låta, Sing a long och På Spåret. För att inte tala om Melodifestivalen! Smarta prmänniskor bakom sångerskan visste att den som syns den hörs, vilket borde gynna både Melodifestivalsatsningen (vilket slog snett) och försäljningen av det nya albumet ”Joplin på svenska”.

Att det inte gick så bra i Sveriges Televisions överproducerade mysprogram till storsatsning var i och för sig inte särskilt konstigt. Det berodde varken på af Ugglas låt eller sångröst. Hennes knäppgöksframtoning är helt enkelt alldeles för mycket för medel-Svensson som vill sitta i sin tevesoffa, äta chips och säga att ”hon är väl för trevlig den där Carola”. Jag kan dock inte tänka mig någon mer lämplig sångerska än Caroline af Ugglas för att tolka det tragiska människoödet Janis Joplin på svenska.

Titeln säger allt. af Ugglas har satt svenska texter till några av Joplins vackraste låtar och framför dem väldigt själfullt till svalt komp. Att Janis Joplin är en ikon som man inte ens bör försöka sig på en jämförelse med är en sak, men här gör Ugglas på något sätt låtarna till sina egna. Hon går in i musiken på ett sådant sätt som det bara anstår någon som verkligen älskar den.

Rösten är lysande. Vackert släpig när det passar och desperat skrikig i de mest upphetsade partierna. Me and my Bobby McGee har i Ugglas översättning blivit kort och gott Bobby McGee, den förkroppsligar sångväxlingarna omskrivna ovan och är skivans allra vassaste låt. Hela skivan hämtar sin kraft från jazz och blues och framförandet är behagligt tillbakalutat.

I Caroline af Ugglas händer får Janis Joplin nytt liv. Det här är ett album både för er som nöjer er med god musik och er som vill vara med och njuta av viktiga tillägg till musikhistorien.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Caroline af Ugglas (2009-07-29)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner