Joyzine.se


Recension - Skiva

Within Temptation
Mother Earth, 2001
Skivbolag: DSFA Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2001-10-10
Hemsida: www.within-temptation.com

Jag vet inte riktigt vad jag ska kategorisera detta som. Within Temptation bjuder på en klassisk temaplatta à la power metal, men musiken är något helt annat. Holländarna vill nog egentligen bli betraktade som ett metalband, men det är i mina ögon helt uteslutet. Musiken på "Mother earth" är en blandning av väldigt "light" metal, pop och visor. Allt kantat av storslagna stråkarrangemang, körer och en helsikes massa keyboards.

Sagan bandet berättar med sina tio kompositioner handlar inte om drakar och demoner som de flesta andra temaplattor. Här handlar historien om vår egen jord och texterna är både positiva och negativa. Det hela får dock en positiv upplösning och detta utan att någon hjälte måste dra sitt mäktiga svärd.

Sharon den Adel är en alldeles fenomenal sångerska och det är i många partier hon som räddar låtarna från att bli pretentiösa fiaskon. Arrangemangen är i mångt och mycket alldeles för svulstiga och det känns nästan lite löjligt. När bandet väl hittar rätt med sin sängkammarmetal är det dock hur vackert som helst.

Den här typen av musik mår utmärkt av catchy refränger som det inte går att låta bli att sjunga med i. Within Temptation verkar inte ha fattat detta. I deras fall är det snarare verserna som tilltalar medan refrängerna blir slöa transportsträckor man knappt orkar lyssna på.

Det holländska bandet måste bestämma sig, de har kommit till ett vägskäl i karriären där ett val är ofrånkomligt. Det ligger nämligen till på det viset att de är bra i två helt olika lägen. Deras musik klingar alldeles utmärkt när de låter gitarrerna ta överhanden och dominera soundet som i Ice queen. Dessutom låter de alldeles förträffligt när de sorterar bort allt vad dist och metal heter och producerar tårdrypande ballader i gränslandet till opera, som i Our farewell. Däremot blir det mest pannkaka när de försöker blanda de två stilarna, vilket de gör i de flesta av sina kompositioner.

"Mother earth" är en platta som funkar bra när man bara ska ligga på sängen och fundera. Frågan är bara om det är så det är tänkt. Som metal fungerar musiken hur som helst inte alls. Ska man bara ligga där psykisktutbränd kan man lika gärna välja en skiva med ett band som spelar ren balladmusik. Vill man ha metal uppmixad med kvinnosång och harmonier kan man lika gärna välja Sins Of Thy Beloved eller Darkwell, de fungerar betydligt bättre än holländarna. Within Temptation ramlar alltså mellan två stolar.

Som avslutning måste jag dessutom få säga att det absolut fulaste som finns på denna jord är smala män med rakat huvud. Något grabbarna i Within Temptation borde tänka på innan de visar sig utomhus nästa gång.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Metaltown 2012
Arvikas vassaste band 2007
Within Temptation (2014-01-01)
Within Temptation (2006-06-15)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner