Joyzine.se


Intervju

LOK

Många av de allra bästa svenska rockarna kommer från Göteborg. LOK är ett mycket bra exempel på detta och på de följande sidorna berättar bandets trummis Johan Reivén allt du någonsin velat veta om bandet som tagit den svenska rockscenen med storm.

Bandet bildades av Johan och sångaren Martin Westerstrand under augusti 1995. Tre månader senare vann de Partillerocken och fick som pris spela in en mini-CD. Några månader senare vann de också Rockslaget och ännu en mini-CD inspelning men den blev aldrig av. I slutet av 1996 spelades debutplattan "Ord och inga visor" in och i början av 1997 släpptes den. Johan jobbade som roddare på Hultsfredsfestivalen det året och med sig hade han en ordentlig bunt med plattor som han delade ut till alla möjliga skivbolag. Det dröjde inte många dagar efter hemkomsten från festivalen innan Stockholm Records hörde av sig och under hösten 1997 skrevs skivkontraktet under.

Debutalbumet på Stockholm Records fick namnet "Naken, Blästrad och Skitsur" och sålde riktigt bra för att vara en tyngre rockskiva med sång på svenska. Det faktum att albumet sålde så bra fick många hårdrockare runt om i Sverige att surna till. Många har ju inställningen att de som säljer många plattor är sellouts som inte är värda mer än smutsigt vatten. Grabbarna i LOK är medvetna om att folk tycker så om dem, men kan inte riktigt identifiera sig med dem. Johan Reivén berättar:
- Vi kan förstå att vissa anser att vi är så kallade sellouts även om vi själva anser att så inte är fallet. Att ligga på ett så stort skivbolag som Stockholm Records där de har råd och möjlighet att låta marknadsföra och få bandet att synas ordentligt verkar kunna sticka i ögonen på de rockers som anser att de är "true" (vad nu det skulle innebära).
Det är en extremt svår balansgång; man vill sälja skivor, för gör man det då får man åka ut och spela live. Visst får man åka ut ändå men det är så fruktansvärt dyrt att turnera så om man inte säljer några skivor, då kommer heller inget folk eftersom ingen vill se en, och då får man betala hela turnén själv och det kan man inte för man tjänar inga pengar. Vi har definitivt inte blivit rika av att sälja de upplagor vi gjort/gör, (vilket många fortfarande verkar tro). Gigs är det vi tjänar mest på men där finns också enorma kostnader för till exempel crew, hyra av bilar, bensin etc. Det blir ingen dans på rosor bara för att man får skivkontrakt. Jag brukar säga att det är då arbetet startar på allvar!
- Jag är förbannat trött på insnöade och konservativa "äkta" rockare som uttalar sig om vad som är äkta eller sellout. I deras ögon blev vi sellout i det ögonblick jag lämnade vår democd på Hultsfred och kommer därefter alltid att förbli, alltså ingen idé att bry sig om dessa idioter!

Bra live
En enad kritikerkår har skrivit under på att LOK är ett band som rockar stenhårt live och jag är inte sen att sälla mig till den skaran. De har en enorm energi på scen och deras hårda rock gör sig ännu bättre i livekostym än på skiva. Själva tycker de att det är väldigt skoj att spela live och ett av de bästa ställena att spela på är i deras mening hemstaden Göteborg där det alltid brukar vara bra röj. Johan låter meddela att Norrland är väldigt ojämnt men där det är bra är det bäst. Inte helt oväntat säger han att Stockholm allt som oftast suger och berättar att det under bandets senaste Stockholmsgig var så dåligt drag att bandet funderade på att bojkotta staden för alltid.

Många band har speciella ritualer de går igenom innan de äntrar scenen, men Johan påstår att LOK inte har sådana. Personligen har han dock några saker han måste och inte får göra men han verkar lite generad över det och vill inte berätta vad det gäller. Några saker som helst ska finnas i logen när bandet ska spela är te med honung, kranvatten, rena handdukar och frukt. Ganska långt från de specialdesignade sängar och bubbelpoler som världsartisterna kräver när de ska åka hemifrån för att spela. Mellansnacken sångaren Martin Westerstrand klämmer ur sig är allt som oftast spontana men Johan avslöjar att bandet planerar sådana om det handlar om direktsända tevegrejer eller viktiga festivaler. Ibland gäller det att imponera lite för att öppna nya dörrar.

LOK kan ju som sagt klassas som ett av Sveriges vassaste liveband men vilka tycker då bandet själva är bäst i världen på att erövra scenen? När det gäller kategorin hårdrock är Suicidal Tendencies och B-thong bäst enligt bandets trumslagare.

Göteborg, en rockstad
Som nämnt flera gånger tidigare i den här artikeln kommer LOK från Göteborg som är Sveriges bästa rockstad i min mening. Så många bra rockband som det finns i staden vore det ju inte särskilt konstigt om banden arbetade över gränserna, faktum är dock att LOK inte varit inblandade i särskilt många samarbeten. Det enda samarbetet de haft var när de i somras kom in under extranumren på Hardcore Superstars gig på Liseberg. Tillsammans körde de två banden Lok-låten Stänkskärmar och sprit. Det blev väldigt lyckat och Johan meddelar att det inte alls är otroligt att de två banden samarbetar fler gånger i framtiden för det var riktigt häftigt.

Bland Göteborgsbanden tycker Johan att The Haunted, Transport League, B-thong, Skitsystem och Peter Dolving är bäst. Faktum är faktiskt att Johan varit ute på unpluggedturné runt om i Sverige tillsammans med förre Haunted-sångaren Peter Dolving. Där har skinnpiskaren spelat akustisk gitarr och sjungit. Sångaren Martin Westerstrand har dessutom varit gästartist hos Beatles-coverbandet Lenny Pane som också kommer från Göteborg. Följaktligen har bandmedlemmarna varit ute på några västsvenska samarbeten utanför bandets gränser.

Kritiken för "Naken, Blästrad och Skitsur" var helt okej och även om kritiken av uppföljaren "Sunk 500" var något sämre har den sålt i en bra upplaga. Totalt har LOKs plattor tillsammans sålt i 70 000 exemplar, utöver detta har de sålt ungefär 40 000 singlar. Inte konstigt att avundsjuka rockare börjar gnälla om sellouts.

Bra kritik är ju som de flesta vet viktigt för att en platta ska sälja bra, trots detta säger sig Johan inte bry sig om vad kritikerna skriver. Visserligen kan han surna till om han läser eller hör något som han tycker är orättvist men tycker att det är helt okej med dålig kritik om bandet gjort ett dåligt gig. Martin Westerstrand har dock behövt avreagera sig lite på några svenska journalister, det resulterade i texten till låten Smörjan som finns att avnjuta på senaste fullängdaren "Sunk 500".

Framtiden
En del band har så kallad banddemokrati som innebär att alla i bandet ska vara med i varje steg i skapandeprocessen och i allting runt omkring bandet, det gäller inte för LOK. Trumslagaren Johan skriver och arrangerar musik tillsammans med gitarristen Thomas Brandt som för övrigt är ett riktigt filmfreak som går på bio minst en gång i veckan. Johan producerar även plattorna och har ett finger med i spelet när det gäller detaljer kring turnerande och sådant. Martin Westerstrand skriver alla texter till bandets låtar men är även formgivare och designar såväl skivomslag som hemsida och merchandise. Förutom att skriva musik är Thomas en fixare som tillsammans med bandets basist Daniel Cordero, som blir pappa för andra gången inom en snar framtid, ser till att alla små detaljer stämmer kring bandet. Intervjuer tar Johan och Martin för det mesta hand om.

Hur ser då framtiden ut för det hårt arbetande rockbandet LOK? För tillfället är det lite stiltje i produktionen, bandmedlemmarna har lite ledigt från bandet eftersom de arbetat stenhårt ända sedan de skrev på skivkontraktet hösten 1997. De gör dock några gig då och då och repar lite nytt material, de har dock inga nya låtar klara. När Johan funderar på en kommande platta tror han att det kommer bli mer "back to basics", enklare låtar, mindre skrik och mer rap, mer in your face helt enkelt.

Avslutningsvis vill Johan rekommendera gruppen Fantomas platta. Faith no more-sångaren Mike Patton tillsammans med Slayer-trummisen Dave Lombardo i ett halsbrytande metalprojekt.
- Äntligen en banbrytande metalplatta samt ett gott skratt, meddelar LOK-trummisen och då är det lika bra att tro på det, precis lika bra som att tro att nästa LOK-platta kommer rocka lika hårt som de två föregångarna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2001-10-10
Foto:
Hemsida: www.myspace.com/lokpest

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner