Joyzine.se


Recension - Skiva

Cat Power
Jukebox, 2008
Skivbolag: Matador
Av: Maria Wikström
Publicerad: 2008-01-31
Hemsida: www.myspace.com/catpower

Kvotering och positiv särbehandling har väl sina fördelar. Men det räcker inte för att ge Chan Marshall, mest känd som Cat Power, någon hedersplats i min mansdominerade skivsamling. ”Jukebox” är Cat Powers andra coverplatta och innehåller bland annat låtar av Frank Sinatra, Hank Williams, Janis Joplin och så två insmugna egna låtar.

Tanken var väl att ta andras låtar, ta bort allt utom texten och göra dem till sina egna, men istället låter det som att Cat Power låtsas vara någon annan. Hon är inte övertygande i rollen och för mig känns det bara tillgjort. Det är kanske så det blir när man tar texten från gamla låtar och tvingar ihop dem med nya melodier.

Undantaget från det tillgjorda är Silver Stallion, som har något slags humorvärde samtidigt som den är lugn, avskalad och vacker. Marshalls röst är på sin topp i mina öron. I kombination med videon till originalet, med The Highwaymen, är det mest lite barockt. En låt om kärleken till en silverskimrande hingst är väl ganska originellt om inte annat.

Gillar man det bluesiga och country-osande och har tröttnat lite på gamla favoriter så visst, här kommer de i en ny tappning. Tyvärr tråkigare än förut. Skivan är som helhet tung, långsam och nertryckande, istället för någon-trevligare-känsla och medryckande. Att Cat Power sen fejdar varannan låt är ju bara pinsamt och borde vara förbjudet. I efterhand har jag bara en otäck känsla av att jag genomlidit ett Ally Mcbeal-maraton. ”Jukebox” var nära en etta, men silverhästen är en sån pärla att poängen dubblas.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Nina Torbacke
Det bästa från 00-talet

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner