Joyzine.se


Recension - Live

Elenette
Emmabodafestivalen
2008-08-01
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-08-06
Hemsida: myspace.com/elenette

Frukostpopen kan nog vara en av de finaste sakerna med Emmaboda. Eftersom jag alltid vaknar runt sju på festival så känns det väldigt fint att vid klockan tio kunna gå och sätta sig i gräset och lyssna på musik, istället för att bara driva runt på campingen fram till eftermiddagen som det blir på alla andra festivaler. Först ut på fredagen var det tänkt att Elenette skulle spela, men på grund av diverse förseningar och väntande flyg så fick stolpskottet Kristian Anttila byta plats med Elenette. När Anttila väl gått av scenen efter ett lite väl långt set och Elenette tagit plats så blir kontrasten stor – från kvinnoförnedrande musik till den mest intelligenta popmusik som finns i dagens Sverige. Dagens godaste skratt får jag också när dansbandsdängan Jag hatar män med textraden ”kuken är tung att bära” tillägnas just Anttila.

Jag tror att Elenette är för smarta för Emmaboda, speciellt klockan 12 på förmiddagen. Publiken är inte redo för texter med genusperspektiv som ifrågasätter det mansdominerande samhället och dagens musikklimat. Ett band som Doktor Kosmos, som även de är kända för sina politiska texter, döljer ofta politiken bakom ett tjockt lager humor. Elenette har valt att gå den andra vägen: rakt på, utan pardon eller hämningar. Inga hämningar finns heller när det gäller genrer, då vi i den oförtjänt lilla publiken bjuds på allt från dansband till hiphop via gubbrock och saxofonprogg. Allra bäst är bandet när frontmannen Kalle Berglund lägger ner sina lite väl teatraliska poser, tar upp saxofonen och sluter sig samman med den andra saxofonisten Mattias Hagegård, båda lika propert klädda.

Men ja, allting är ju inte bra. Det eviga tjatet om ljudet på festivalen återkommer här; det är katastrofalt att det ska behöva vara så. Dessutom är Elenette det första bandet som känns aningen otajta eller möjligtvis osäkra i sitt framträdande. Det känns tråkigt att säga, men det här ett band som definitivt fungerar bättre på skiva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2008
Emmabodafestivalen 2008

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner