Joyzine.se


Recension - Demo

Håll käften, vad vill du!?
II
Av: Sebastian Norling Rauhala
Publicerad: 2012-02-11
Hemsida: hkvvd.bandcamp.com

Jävlar i havet! Tacka fan för att det följde med texthäfte till den här plattan! När hardcorepunk-trion Håll käften, vad vill du?! (årets ballaste bandnamn!) slår an första låten Intro+Crust, möter lyssnaren inte sång i den traditionella meningen. ”Skriksång” kan låta främmande för utomstående, men det är i slutändan precis lika mycket melodi och teknik bakom som i ren sång. Det läte som basisten och sångaren Marko Partanen stöter ur halsen låter dock som, för att citera en replik ur ”Populärmusik från Vittula”, ”bröl, älgars brunstläten, lämlars dödsskrän”.

I Nymordigheter kan jag på gehör nät och jämnt urskilja orden ”dag” och ”vrak” i det övriga ”wha-wha-wha-wha-huah-ah!” (texten i sin helhet lyder ”Jag ser det varje dag/En människa som blivit ett vrak/Bödlar utan yxor/Halshuggna med papperssvärd”).

Det låter inte som något jag hört tidigare. Men det är sjukt bra, för att det framförs med sådan djävulsk energi och naken ärlighet att man blir rädd för att få stryk för att man passivt bara lyssnar på musiken och inte tar till sig budskapet.

Trion får hjälp i de vokala attackerna på sista spåret Motpol av bland andra Janne Hanhela (This bleeding man) och Ulf Stöckel (We live in trenches) och skapar en kravallsymfoni. I tider då åldringar måste bära återvunna blöjor för att riskkapitalisterna inom äldrevården ska generera vinst, kommer en låt som Spräng börsen till tjänst som ett perfekt soundtrack och en uppmaning till att sätta nackskott i de penningkåta kostymnissarna. Den sju låtar långa skivan är över på tio minuter (!), men känslan efter denna praktsmocka sitter kvar länge.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Magnus, 2012-02-12 13:01:24 (78.70.244.150)

Visst, energiskt var det. Men "precis lika mycket melodi" känns lite missvisande. Skriket ligger ju på samma ton på alla låtar på MySpace och någon större variation (melodimässigt på skrik) i låtarna hittade jag inte.

HKVVD, 2012-02-11 22:03:39 (85.226.37.69)

Skivan finns dessutom för gratis nedladdning här: http://bit.ly/qWwx4b

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner