Joyzine.se


Recension - Skiva

Death From Above 1979
The Physical World, 2014
Skivbolag: Last Gang Record
Av: Jonatan Rosenberg
Publicerad: 2014-11-11
Hemsida: www.deathfromabove1979.com

Vissa skivor är omöjliga att lyssna på utan att nostalgiskt tänka tillbaka på sin ungdom. När jag lyssnar på Death From Above 1979 minns jag hur jag såg bandet spela på Popagandafestivalen i Stockholm 2005 och blev fascinerad av hur de kunde svänga så mycket med enbart två bandmedlemmar. Dagen efter tog jag pendeltåget till stan och köpte den rosa vinylskivan med titeln ”You're a Woman, I'm a Machine” som blev mitt soundtrack under det närmsta året. Bandet splittrades senare men det var ingenting som jag tyckte var tråkigt, det kändes osannolikt att de ändå skulle kunna överträffa debuten. Åren gick medan jag med jämna mellanrum plockade fram skivan och njöt att musiken som ofta kategoriseras som discohårdrock.

Tio år sedan debuten släpptes har den äntligen fått en uppföljare och när jag första gången lyssnade på ”The Physical World” kände jag mig skeptisk. Är Death From Above 1979 angelägna än idag? Musiken kändes till en början daterad och inte lika lockande som när jag var 17 år. Efter några lyssningar så förändrades min skeptiska inställning till beundran och jag började upptäcka vilka bra låtar som albumet innehåller. Soundet är desamma som för tio år sedan, ”It`s the same old song, just a diffrent tune” sjunger Sebastien Grainger men detaljerna gör att ”The Physical World” ändå skiljer sig från ”You're a Woman, I'm a Machine”.

Synthen i Nothing left gör låten till en av albumets starkaste stunder och det snygga outrot i titelspåret får mig att vilja headbanga. Höjdpunkten är White is read som kan vara den bästa låten duon skrivit, en ballad som beskriver en bilfärd som får mig att se palmfyllda motorvägar till kompet av ett av de bästa basriff jag hört. Det är för tidigt för att kunna säga ifall ”The Physical World” är en lika bra skiva som debuten men jag kan konstatera att det är en mer än värdig uppföljare från Kanadas bästa band.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2005
Ett år med Joyzine
Death From Above 1979 (2006-01-01)
Death From Above 1979 (2005-08-13)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner