Joyzine.se


Recension - Skiva

Eagles of Death Metal
Heart On, 2008
Skivbolag: Downtown Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-09
Hemsida: eaglesofdeathmetal.com

Slyngelrockens stonerhjältar är tillbaka, den här gången kanske mer psykedeliska än någonsin tidigare. ”Heart On” är bra. Det finns ingen anledning att hålla inne på det omdömet längre än nödvändigt. När Eagles of Death Metal går loss på sin tredje platta gör de det med en befriande lekfullhet och osviklig melodikänsla.

Någon mer än jag som tror att Josh Homme känner sig en aning trängd i Queens of the stone age? Där finns hela tiden en press att prestera och ska man vara helt krass har det bara lett till sämre och sämre plattor sedan ”Songs for the deaf”. När Josh däremot slår sina smutsiga rockpåsar ihop med snyggingen Jesse Hughes finns inga sådana förväntningar och heller inga begränsningar. Låt gå för att Eagles of Death Metal i grunden är ett rockband, men utifrån det är herrarna Homme och Hughes fria att ta sin musik i precis vilken riktning som helst.

På ”Heart On” tar de den vid flera tillfällen mot det psykedeliska (utan att bli proglökiga) och opererar gärna i mellantempo. Men herr Homme kan förstås inte hålla sig helt borta från den musik han känner bäst – stonerrocken. Det bjuds en hel del ökengung, men i den här orkestern bygger det på lekfullhet. Feta riffmattor står tillbaka för hurtiga melodier och ett stråk av humor ligger under det mesta. Wanna be in L.A och I’m your torpedo är lysande kompositioner.

Samtidigt svettas duon gärna med rockslynglarna i garaget tvärs över gatan och låter det gärna höras. ”Heart On” är bred, men det blir aldrig något problem. Snarare leder snubbarnas öppna sinnen till att det blir en klassplatta. En rockuppvisning som kan återupptäckas gång på gång utan att stämningen försvinner. När läste ni det om en stonerrotad platta senast? Inte var det i en Queens of the stone age-recension i alla fall.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Minnenas Arvika
Arvikafestivalen 2009
Eagles of Death Metal (2009-07-03)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner