Joyzine.se


Recension - Skiva

Tony Clifton
White Elephant, 2008
Skivbolag: Bodily Beats
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2009-03-01
Hemsida: tony-clifton.com

Till att börja med ska Tony Clifton ha två stora eloger. Den första för det eminenta bandnamnet som hänvisar till Andy Kaufmans figur (jag är en sucker för band som döper sig till personnamn) och för det andra för den allra första känsla jag får när ”White Elephant” börjar snurra i stereon: det här är på riktigt, på liv och död. Känslorna är hela tiden alltid uppskruvade till max: bandet måste göra det här för att överhuvudtaget kunna leva. Det är en bra utgångspunkt.

Ambitionen verkar ha varit att göra ett så perfekt debutalbum som möjligt för dessa Gotlandsbördiga män. Fint så, men tyvärr sätter bandet krokben för sig själva. I vissa låtar verkar de ha velat stoppa in hela musikhistorien och göra Den Perfekta Fusionen Av Allt, men i slutändan blir det bara en lättmjölksversion av Coldplay (och ni som trodde att Coldplay inte gick att överträffa på tråkighetsskalan...). Räknaren på stereon ser ut att gå långsammare än vanligt och de 52 minuter som albumet klockar in på känns betydligt längre än så. I mindre portioner hade ”White Elephant” varit åtminstone acceptabelt, men nu blir det ”såsigt” redan under spår två, mycket beroende på den – känns det som – obefintliga produktionen.

Annars är det bredbent 90-talsnostalgi som gäller (tänk hur många tråkiga britpop- och ”alternativa” rockband det fanns). Under skivans gång tänker jag ibland på Mando Diaos tråkigare delar och när distreglagen vrids åt höger närmar det sig Foo Fighters meningslösa rock.

Något mer originellt (eller mindre heteronormativt: en kvinnlig sångare hade troligtvis tillfört bandet en helt ny dimension) hade behövts för att göra ”White Elephant” intressant. Nu är ljuden något som enbart tar sig in i öronen, men stannar där. Kvalitetsmusik fortplantar sig genom hela kroppen och får något att hända. Tony Clifton får mig bara att somna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Tony Clifton
Tony Clifton (2011-01-01)
Tony Clifton (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Kommentar, 2009-03-02 17:12:44 (83.227.56.130)

"Foo Fighters meningslösa rock." "(och ni som trodde att Coldplay inte gick att överträffa på tråkighetsskalan...)" Haha menar du allvar? Jag årkar inte äns lägga ner energi på att säga vad jag tycker om din "recension". Joyzine.se ni har en läsare mindre fån och med nu. cya

Jonas, 2009-03-02 16:59:51 (90.231.56.196)

Jag ser och lyssnar inte på samma vis må jag säga. Jag känner en from av nostalgi, bandet har ju nästan 10 år på nacken. Deras äldre demos och deras EP sprudlar med energi. Men det är inte därför jag gillar bandet. Jag tycker om att gå på konserter och spelningar av alla dess former. Tony Clifton bjuder alltid till show när det är Live, så mitt tips är att gå och se dom. Ett liveband gör sig inte alltid på skiva. Mvh

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner