Joyzine.se


Fem korta

Snutjävel

Fem korta frågor till Rka Avskum, gitarrist och sångare i eldiga punktrion Snutjävel...

Vad är det med Falköping som håller liv och gnista i ett ilsket punkband som Snutjävel under så här lång tid?
Falköping har väl likt andra småstäder inte så mycket att erbjuda för de medborgare som inte vill ställa sig i ledet. Helt klart en jävligt bra grogrund för ett band som Snutjävel. Politiker som inte ställer upp på ungdomar om de inte spelar fotboll. För att citera kommunalrådet Ulf Ericsson angående byggnationen av ett nytt ungdomens hus.
-Det är ju bra att det ligger i samma lokaler som våra idrottsanläggningar. Då kan ju de ungdomar som inte är intresserade av sport bli det.
Jo, här finns det inspiration så det räcker.

Ni har hela tiden haft en väldig underground-inställning till hela er grej, hur viktig är den linjen, varför har ni valt att trampa längs den stigen?
Vi sysslar ju med punk för att vi vill ha ett alternativ. Ska vi göra som alla andra tappar vi den grejen med en gång. Jag kollar inte på Bingolotto för att jag inte gillar musiken som spelas i programmet. Jag hatar hela jävla konceptet. Därför vill jag inte göra reklamfilmer och spela på Finlandsfärjor. För oss är det jävligt viktigt.

En hur viktig roll spelar ett band som Snutjävel i tider som dessa?
Ja det är ju svårt för mig att avgöra, jag sitter ju på insidan av projektet. Man kan ju dock hoppas på att man lyckas påverka sin omgivning. Bidra till att unga kids vågar välja en annan väg. Tro på sig själva och våga vägra mallen som borgarnas lobbyister och konsumtionssamhället trycker ner i halsen på folk. Dessutom kanske andra band ser att man inte måste vara en hora för att ta sig någonstans.

Du som gammal veteran, hur mår punken och hur revolutionärt farlig är den egentligen idag?
Tack för den snytingen. Nä, allvarligt talat. Jag tror att den svenska punken mår bra. Men det finns ett stort och tungt mediabrus att ta sig igenom. Tror att det är nästan lika svårt för publik som för banden. Det är lätt att fastna i det vi ser via reklam och mainstreampress. Även ifall man letar efter undergroundband och scener. Hur underground är egentligen Close-up och Denimzine idag? Har absolut inget emot dem men nu köper man helt plötsligt punkfanzines på pressbyrån. Det revolutionära i punken är nog, precis som tidigare - tror jag, störst på lokal/regional nivå. Då man inte behöver kompromissa med sina ideal för att nå ut till sin publik.
På sina håll är punken precis lika farlig som den alltid har varit. Kärringar med käpp byter fortfarande trottoar när de möter ett gäng kids med tuppkammar, nitar och en bandare där Mob 47 vrålar -"Dom ljuger", genom spruckna högtalarelement.

Vilka är de fem mest relevanta Skaraborgsbanden för tillfället?
Ja utan inbördes ordning får jag väl då säga.
Asta kask / Frost - Man kan inte blunda för att de här gubbarna aldrig ger upp.
M:40 - Turné i Ryssland talar väl för sig själv. Dessutom verkar de lyckats bättre med att göra sig ett namn utanför än i Skaraborg.
Snutjävel - Jobbar hårt, och ibland (känns det som) kanske helt utan resultat. Vad vet jag.
Sub Alert - Stenhård punk/hc. Sann underground som kommer stanna underground. Bara så jävla rätt!
Parasiterna - På uppgång och med flaggan in topp. Med sin pubertala revoltpunk är de helsköna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2009-04-28
Foto: Per Roslund
Hemsida: www.snutjavel.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner