Joyzine.se


Recension - Skiva

Tomas Andersson Wij
Spår, 2010
Skivbolag: Bonnier Amigo
Av: Nina Torbacke
Publicerad: 2010-04-27
Hemsida: www.tomasanderssonwij.net

Tomas Anderson Wij gör sällan någon besviken och så inte heller denna gång. Denna skiva blir hans åttonde studioskiva.

En av de saker jag uppskattar med Tomas är hans utomordentliga skicklighet vad gäller hans berättande texter. På den här skivan är det bland annat låten Allt är bättre än ingenting som handlar om att hans son föddes samma dag som hans kompis gick ur tiden. Textrader som sätter sig på repeat i min hjärna är:

Om jag frågat dig en bättre dag
tror jag du svarat att det vänder
och att det är värt att vänta på
Allt är bättre än ingenting


Spår är en underbart vacker låt. Detta mycket på grund av Tomas innerliga berättelseförmåga. I denna berättar han om farfar och farfars far och om sin son och sig själv. Just berättandet tycker jag är Tomas starkaste förmåga och i detta är han nästintill unik bland svenska artister. Det är inte heller en nackdel att Anna Ternheim körar på albumet. Mina dåliga gener är även det en låt som jag uppskattar. Sjukt sorglig, men ack så vemodig melodi till just den texten.

Singeln Det ligger i luften tycker jag är en helt fantastisk singel. Den svänger om den, men texten har stråk av vemod som så ofta hos TAW. Sov ut alla bilder av oss och Mina dåliga gener är på gränsen till vad jag klarar av vad det gäller vemod.

Du sa allting ordnar sig
och för vissa gör det det
Jag är äldre än Jesus nu
och vad har jag hunnit med


Det är här det kan kollidera. Det kan ibland blir FÖR jobbigt att lyssna på en hel skiva med TAW. Skivan har flera riktiga pärlor som jag verkligen ser fram emot att höra live, för det är så man uppskattar Tomas till fullo. Skivan har ett fantastiskt avslut i och med Allt. Det är så vackert att jag bara vill försvinna. Textrader som

Från ditt fönster ser du ljusen
hur de glittar som ett hav
Och de kämpar ner din tanke
på allt som aldrig blev nåt av
Allt som väntar på förklaring
allt som hoppas på att bli
Allt du gjort och allt du sagt
som du sen får leva i
varken dömd eller riktigt fri


Detta får mig att tro att Tomas borde skriva en bok och han är utan tvekan det bästa vi har i Sverige vad det gäller svenska texter. Han är och förblir en stjärna på det här med texter och han låter verkligen skivan lämna spår. Negativt med skivan är att han inte förnyat sig särskilt mycket sen senast trots producentbyte. Hans röst kan lätt bli enformig, men då är det bara att fokusera på texterna så glömmer man det. Ibland blir det möjligtvis lite för mycket religiösa grubblerier och gudshänvisningar i texterna, troligtvis beroende på TAWs kristna bakgrund

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

En återförening i julklapp?
Tomas Andersson Wij
Tomas Andersson Wij (2010-04-14)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner