Joyzine.se


Fem korta

Festivalkollen 2011, del 1

Festivalkollen 2011

Joyzine tar under våren tempen på de stundande musikfestivalerna och låter dem själva berätta om varför just den här sommaren blir så fantastisk. Först ut två av de mindre, men ändå naggande goda arrangemangen. Säsongens startskott Popadelica och hemtrevliga hårdrocksfestivalen Skogsröjet.

Popadelica

Fem korta frågor till Per-Magnus Söder från Huskvarna-festivalen Popadelica...

Popadelica har kommit att bli ett välkommet startskott på festivalsommaren för många besökare, hur känner ni själva, är ni en brett etablerad festival nu när den går av stapeln för sjätte gången?
Vi har aldrig haft för avsikt att bli "den breda stora festivalen". Vi gör helt enkelt Popadelica för kärleken till musiken.

Vad gör den genuina folkparksmiljön för Popadelica-känslan?
Det andas tradition, kultur o nöje i både miljö och lokaler, vilket vi försöker förvalta på bästa sätt. Folkets Park, smaka på orden, är ett underbart varumärke och bidrar såklart till Popadelicakänslan.

Hur ser ni på ert program så här långt? Några favoriter och riktiga stjärnsmällar?
Vi bokar bara bra artister, oavsett genre. För oss är alla bokningar lika viktiga. Lite extra rysningar när brittiska The Vaccines blev klart, då vi jobbat med den bokningen sedan augusti förra året. Spännande att se var det tar vägen med dem, just nu hyllas deras debutalbum (släpptes i måndags) rejält både i engelsk o svensk press (ex. 8/10 i NME, 4/5 i DN, 8/10 Sonic). Oavsett hur mycket ett band hajpas eller dissas så bokar vi dem med hjärtat. Våga lyssna på alla våra bokningar, det finns många guldkorn att välja mellan.

Hur ligger ni till bokningsmässigt? Vad har ni kvar att boka och på vilken nivå?
Just nu har vi bara en akt kvar att släppa och det gör vi nästa vecka (I'm From Barcelona släpptes härom dagen /förf.anm). Eftersom vi kör redan den 7 maj brukar vi försöka vara färdigbokade vid denna tiden.

Varför blir Popadelica den hetaste festivalupplevelsen i år?
Människorna och musiken.

Popadelica anordnas i Huskvarna 7 maj och har på programmet bland annat Veronica Maggio, Daniel Adams-Ray, The Vaccines och Tove Styrke.

www.popadelica.se


Skogsröjet

Fem korta frågor till Stefan Arvidsson, general för hårdrocksfestivalen Skogsröjet i Rejmyre...

I år satsar ni internationellt igen och byter helg till ett varmare datum i augusti, ska man ta det som ett tecken på att ni satsar på att bli större? Berätta!
Vi byter helg dels för att vi hoppas på lite varmare väder samt att vi använder ett skolområde som backstagearea. Ju mer vi vill utvecklas ju mer inkräktar ju vi på deras verksamhet och i Sverige är det ju som bekant skolplikt och det går före allt annat. Klart att ambitionen finns att växa men i år tar vi det nog to the limit då det sliter så hårt när vi alla gör det helt ideellt. Alla pengar man lägger ut, all tid man missar med sin familj,spara semesterdagar för att bygga en festival. Men vi har så snuskigt roligt medan vi gör det så det är svårt att låta bli fast man varje år tycker att det här var det sista.

Vilken lucka fyller Skogsröjet på den svenska festivalkartan som inget annat arrangemang täcker in?
Vi är tokiga musikälskare som kör festivalen för att vi ska slippa åka land och rike runt varje gång man vill se en bra konsert. Det brukar märkas på stämningen på Skogsröjet att det är soft och laidback stämning bland publik,artister och personal. Vi är alla där för vi älskar musik,eller hur? Sedan är vi ju en äkta landsortsfestival med skogen som inramar festivalfältet, jag personligen tycker det är sjukt charmigt, till skillnad från alla gråa stadsfestivaler som poppar upp till höger och vänster.

Hur ser ni på ert program så här långt? Några favoriter och riktiga stjärnsmällar?
Det känns som vi i år kommer få till ett bra program som jag kan stå bakom till 100%. Med de små medel och begränsade förutsättningar som vi har så kommer årets lineup bli Skogsröjets starkaste hittills. D-A-D är en personlig favorit som jag jobbat på att få hit under ett par års tid och i år stod stjärnorna rätt och en dröm till blir förverkligad.

Hur ligger ni till bokningsmässigt? Vad har ni kvar att boka och på vilken nivå?
Vi håller på att slutföra bokningsarbetet,det är som vanligt en massa jobb med förhandlingar hit och dit innan alla pusselbitar faller på plats. Vi kommer släppa lördagens headlineakt på söndag (det blev W.A.S.P /förf. anm) och det är i mitt tycke den bästa bokning jag lurat till Rejmyreskogarna, sedan har vi ett par godbitar till att presentera under slutet av mars och början av april. Sedan hoppas vi ju givetvis få visa upp vad närområdet erbjuder i lovande akter såklart.

Varför blir Skogsröjet den hetaste festivalupplevelsen i sommar?
Vi är troligtvis Sveriges billigaste 2-dagars festival och vi gör allt med hjärtat. Det hoppas vi ju givetvis att publiken känner och att det också därför vi har så många stammisar.

Skogsröjer anordnas i Rejmyre 12-13 augusti och har på programmet bland annat W.A.S.P, U.D.O, D-A-D och Bullet.

www.skogsrojet.se

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2011-03-24
Foto: -
Hemsida:

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner