Joyzine.se


Fem korta

Atlas

Atlas

Fem korta frågor till Ludvig Andersson, ena halvan av stockholmsduon Atlas som debuterar med albumet ”Empires of Stuff” den 14 september.

Varför ska man lyssna på "Empires of Stuff"?
Om man gillar melankolisk drömpop, halvdistade manskörer, den elektroniska autoharpan omnichord och ett och annat saxofonsolo. Om man går och längtar efter något men inte riktigt vet vad. Om man blir som hypnotiserad när man ser en fyr blinka vid horisonten av ett djupblått hav. Om man är ledsen. Om man är glad. Om man bara vill lyssna på lite musik.

Innan ni bildade Atlas spelade ni på klubbar i Los Angeles för att sedan köra krogshower i Göteborg. Två vitt skilda saker alltså, hur pass mycket har det påverkat er musikmässigt?
Svårt att säga, LA är fantastiskt för ett band att vara i, det är en dröm varje gång. Göteborg - inte så mycket. Men det var tristessen på det lilla hotellrum som vi delade under krogshowtiden som skapade Atlas. Jag skulle säga att man behöver både och, tristess och fantasi, de är helt beroende av varandra antar jag.

Vilka har varit era inspirationskällor när ni skapade detta album?
Allt som behövdes för min del var att det var så otroligt kul att jobba ihop med Mats, arbetet i sig blir liksom inspirationen. Att hela tiden pressa sig en liten bit framåt, att hitta nästa nyckel till låten eller soundet. Att spela in trummor en hel dag med sin kompis kan räcka för att känna sig inspirerad i en månad.

När singeln E.T. släpptes började den spelas på P3 ganska kvickt. Hur känns det egentligen att höra sina egna låtar på radio? 
Varje gång det händer är min reaktion densamma. Jag tänker "Hehe, har de gått på det här?! Det är ju bara en helt påhittad låt, och nu spelar de den i radio som en riktig". 

Bra album finns det gott om. Men vilka fem album skulle ni helst vilja höra någon riva av live? 
Det känns nära tillhands att dra fram artister som av uppenbara skäl inte kan framföra nånting längre, men det kanske är lite trist. Jag ska försöka svara utan att tänka för mycket. Utan inbördes ordning:

”Pet Sounds” - Beach Boys
”London Calling” - The Clash
”Valfritt album” - Sam Cooke
”IV” - Led Zeppelin
”Astral Weeks” - Van Morisson
...och kanske 300 till…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Anna Enkvist 2011-09-11
Foto: Moore To Be
Hemsida: myspace.com/atlasstockholm

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner