Joyzine.se


Recension - Skiva

Hundreds
S/t, 2011
Skivbolag: Sinnbus
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-10-31
Hemsida: www.hundredsmusic.com

Det är skillnad på musik och musik. En klyscha så god som någon, men ändå så oerhört sann. Viss musik får sin lyssnare att vilja slänga näven i vädret, stampa takten, sjunga allsång eller igenkännande få ett fånflin på läpparna. Annan musik öppnar istället upp för ett hav av flummiga reflektioner.

Den förstnämnda musiken beskriver man enklast genom att börja rabbla referenser till andra artister och låtar, till musikstilar och inrutade fack. Den sistnämnda skapar i princip enbart bilder och associationer till abstrakta ting, vilket så klart gör beskrivningen svårare. Så är det i alla fall för undertecknad.

Ni har redan räknat ut att Hundreds hör till den senare skaran.

Jag hade gärna rutat in den här duon med några enkla klatschiga citat. Men det är omöjligt. När jag ska börja recensera blinkar markören envetet på skärmen och det enda jag kommer upp med är bildliga beskrivningar, den ena pretentiösare än den andra.

Ljudet som (möjligtvis) finns i det fridfulla läget bortom döden, jag menar vem kommer undan med en sådan prettobeskrivning utan att bli utskrattad?

Men Hundreds är något speciellt. Från Philipps kyligt elektroniska mattor till Evas svala och samtidigt utmanande sång. Duon bäddar in sin svepande popmusik i bomull, men den är samtidigt kall som stål. Blek. Stämningsfull till tusen.

Jag kan inte beskriva det självbetitlade albumet på ett tillfredsställande sätt. Ni måste lyssna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner