Joyzine.se


Krönika

Skitarg istället för Carola

Varje krönikör med självaktning måste givetvis under sin karriär författa minst en kolumn som avhandlar julen. Det brukar tendera att bli samma slitna klyschor om stressen hit och dit med julklappar till mosters farsas brorsas nästkusin och att lutfisken ska hinna marineras i tid.

Vi struntar dock i det, för det har ni kära läsare redan läst om tusen gånger tidigare (och jag är alldeles för slö för att ens märka av att alla andra är stressade). Istället kan vi tala om något som precis som presenter och mat är förknippat med julen; musik. Ett säkert tecken på att julen är i antågande är att Carola släpper den femtioelfte versionen av ”Jul i Betlehem” där hon sjunger (eller ja, något annat än att tala i tungor gör hon i alla fall) den femtioelfte versionen av Jul jul strålande jul (och där producenten effektivt lyckats mixa ner bakgrundssorlet av dödsskriken hos palestinska barn vars kroppar mals till färs under de israeliska stridsvagnarna). Hon får även varje år sällskap av övriga svenska artisteliten som allesammans tävlar om vem som kan göra de sömnigaste tolkningarna av Gläns över sjö och strand och Bjällerklang. Med två dagar kvar till doppardagen, passar jag på att ge er en lista med slagkraftiga alternativ till dessa urvattnade stycken.

: Anders F. Rönnblom – Det är inte snön som faller
En annan tradition med julen är såklart att kritisera kommersialiseringen av den gamla kristna högtiden. Anders Rönnblom var tidig med detta när han år 1980 släppte denna trallpunkpärla via tidningen Schlager. Trots sina år på nacken, blir man fortfarande lika pigg när man lyssnar på den och vrålar ”god jul, god jul” med guttural stämma i bryggan.

: The Ramones – Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)
För att det är Ramones, såklart! Johnny Ramones har för ovanlighetens skull lättat på tempot i plektrumhanden och låten är ännu ett bevis på att för evigt underskattade Ramones kunde skriva riktigt sköna popdängor.

: Markoolio – Stackars lilla tomten
Om jag som musikkritiker har en endaste liten bit av självbevarelsedrift, så borde jag kanske inte ha Markoolio på en lista där jag listar bra låtar. Jag skyller på att jag var i precis så naiv och lättmottaglig för hans låtar under hans mest aktiva skivperiod att det lämnat ett permanent avtryck i mitt psyke. Men jag vågar faktiskt påstå att den här tillhör en av hans bästa och mest catchy stycken. Har man hjälp av Rob 'n' Raz så är det en ”no-brainer” att den sätter sig.

: John & Yoko – Happy Xmas (War Is Over)
Något så ironiskt som en protestsång mot Vietnamkriget blev en julklassiker, som dock inte är lika sönderspelad och söndertolkad som andra låtar (dock är de svenska versionerna rena helgerånen). Budskapet att krig kan avslutas om du bara vill det kan tyckas banalt och naivt, men borde vara en självklarhet.

: Just D – Juligen
Precis som med ”Det är inte snön som faller”, känns den också ett decennium efter releasen fortfarande lika fräsch och svängig. Och precis som dito, tar den en mer sarkastisk vinkel på julandan; ”det pyntas, sjungs och skickas fåniga kort, öh jesus, se nu vad du har gjort”.

: Cornelis Vreeswijk – Jultomten är faktiskt död
För att det är mäster C, såklart! Luciatåg och firmafest är sällan en bra kombination och man undrar hur många fulla tomtar som omhändertas av farbror blå vid denna tid.

: King Diamond – No Presents For Christmas
När Kingan levererar strofer som “Tom and Jerry, drinking sherry, they don’t give a damn” “I’m dreaming of a white…SABBATH!” med sin patenterad falsettsång understödd av Andy LaRocques kulspruttegitarr, så är det bara att kapitulera! Även efter vintern hänger den kvar och får ofta avrunda bandets konserter.

: Tyskarna Från Lund – Achtung X-mas!
Alla mår bra av lite plojsynth av Tyskarna från Lund på dopparedan.

: Skitarg – Släck ett ljus
Jag vet att ni precis som jag kiknar av skratt av åt texten: ”Ser du vem som kommer där?/Tomten med maskingevär” och ”Tomten har lackats loss!/I år ska han visa vem som är boss!”.

Se denna som en uppvärmare innan ni slår på Carola och Loa Falkman, som man likväl ändå inte kommer undan (och för att även om det är en god kulturgärning, kanske inte ska utsätta farmor och småkusinerna för Skitarg).

Således: God jul och gott nytt år!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Sebastian Norling Rauhala 2011-12-22

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner