Joyzine.se


Krönika

Den sociala medierevolutionen och festivalsommaren

Det stundar en utomordentlig festivalsommar. Joyzines chefredaktör Mikael Mjörnberg konstaterar att det blir en sommar som kommer att bevakas på gammalt traditionellt vis, men samtidigt bjuda på flera ytterligare dimensioner när Joyzine-redaktionen i samlad trupp stormar ut i det sociala medielandskapet.

Jag fyller förvisso bara 30 till sommaren (dagen efter att storsatsande Putte i Parken tagits i hamn rent av), men man skulle kunna tro att jag är 100. I alla fall när jag sitter med de nyupptäckta sociala medierna och inte förstår ett dyft.

Nå väl, Twitter var ju förstås ingen större match, men Instagram vållade mig trots sin busenkla uppbyggnad stora bryderier innan jag förstod vad det är frågan om egentligen.

Ibland känner jag mig gammal, men det där förbyts snabbt i enormt ungdomlig entusiasm när jag förstår storheterna med dessa sociala medier och den potentiella räckvidd de innebär. Att vi inte använt oss av dem i större utsträckning tidigare blir mer och mer en gåta. Något som vi definitivt kommer att ändra på inför den stundande och alltid så ljuva festivalsommaren.

Vi har i och för sig varit med på banan förr. Hårdrockens store förkämpe Johan Norström (Twitter: @johannorstrom) rapporterade direkt från Getaway Rock i Gävle sommaren 2010 på ett oerhört tjusigt sätt (vilket ni kan återuppleva här). Då tyckte jag det var en frän grej så klart, men förstod kanske inte den explosionsartade potentialen i det.

Norström gjorde om samma sak under House of Metal i år då han i både text och bild öste som en tok på Twitter. Det blev mycket uppskattat.

Till festivalsommaren är det därför dags att ta tag i det här på allvar. Visst ska vi i vanlig ordning förse er trogna läsare med recensioner, intervjuer och krönikor från de musikaliska höjdpunkterna den här sommaren. Men varför nöja oss med det när vi dessutom kan leka moderna och komplettera den vanliga bevakningen med ögonblicksbilder i så väl text som bild. Både Twitter och Instagram (för att ta två stora exempel) är ju ypperliga verktyg för att verkligen ta er med bakom kulisserna på riktigt.

Det är ju så enkelt. Det finns ingen anledning att inte utnyttja alla de kanaler som finns. Att vårt Twitter-konto (vilket ni följer här: @Joyzinese) eller vårt Facebook-dito (vilket ni följer här: Joyzine) idag mest fungerar som en feed för det redaktionella materialet är ett enormt slöseri med potential.

Första veckan i juli står en lägenhet i centrala Karlstad redan bokad och väntar. Då packar jag in kollega Ricky Holmquist (Twitter: @storasidus Instagram: @storasidus) i vägmissilen och beger mig till Värmland för att ge mig i kast med en festivalvecka utan dess like. Vi ska med alla medel vi kan uppbåda och genom de kanaler som känns relevanta leverera en så intrikat festivalrapportering det bara går, på så väl det traditionella sättet som med hjälp av sociala medier.

Några veckor dessförinnan plockar jag med mig kollega Andreas Ivarsson (Twitter: @ainteger) till Metaltown i Göteborg för traditionsenlig festivalrapportering. Det kan bli sommarens i särklass största utmaning. Ifjol brakade telefonnätet ihop så till den milda grad att det inte ens gick att ringa ett samtal. Men något säger mig att arrangörerna i år gjort sin läxa och att vi därför kommer kunna langa ut gott godis när poppisakter som In Flames, Marilyn Manson och Slayer intar estraden.

Oerhört flitige kollegan Sebastian Norling Rauhala (Twitter: @SebbanRauhala) kommer göra fräsiga nedslag på så väl Metallsvenskan om några veckor som Skogsröjet längre fram i sommar och en festivalsäsong är ju inte komplett utan att Christian Stenbacke (Twitter: @Neoteriker Instagram: @neoteriker) muttrar sig igenom en eller annan text. Precis som jag är övertygad om att Alexander Hellgren (Twitter: @alexiohellgren) med sin charmant cyniska ton kommer förgylla livet för många av er i det sociala medielandskapet.

Det stundar en festivalsommar. Den kommer bli fantastisk och den kommer kännas uppdaterad som aldrig förr.

Jag må känna mig som 100 ibland, men nu är jag ung på nytt. Det enda riktigt stora frågetecknet inför sommaren är egentligen, hur fan ska mitt iPhone-batteri räcka?


Mjörnberg på Twitter: @mjornberg
Mjörnberg på Instagram: @mjornberg

Joyzine på Twitter: @Joyzinese
Joyzine på Facebook: Joyzine

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2012-05-10

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner