Joyzine.se


Recension - Skiva

Confidence
Prelude, 2012
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-06-06
Hemsida: www.confidenceofficial

Debuterande konstellationen Confidence anammar ett nytänk och vill gå sin egen väg. Det innebär att man inte per automatik känner att man behöver luta sig mot ett stort skivbolag och att man hellre pytsar ut några nya låtar digitalt då och då än prompt ska spela in fullängdsskivor. Kanske inget revolutionerande nytänk, men ändå ganska friskt om ni frågar mig.

Just det där med att pytsa ut saker pö om pö har jag ju förespråkat tidigare (inte minst i den här krönikan) och Confidence visar redan med ”Prelude” att det är helt rätt att gå. Hellre några få spår av riktigt god klass än en hel platta fylld med en del briljans och endel utfyllnad så att säga.

För det måste man tillstå att ”Prelude” är fyra riktigt starka melodier. Confidence lutar sig mot en luftig och väldigt melodisk form av power/heavy metal där duktige sångaren Emil Kyrk tillåts ta stor plats och där klaviatur fyller ut många av arrangemangen på ett väldigt delikat sätt. Det finns ett driv och det tillåts vara dramatiskt, men aldrig på bekostnad av låtarnas absoluta kärna.

En referens som ligger nära till hands är det mastodontiska projektet Avantasia. På samma melodistarka och arrangemangsfinurliga sätt som Tobias Sammet blandade och gav mellan aggressivt och smäktande inom ramarna för det projektet, på samma sätt jobbar Confidence på den här sin debutrelease.

Formatet om fyra spår är perfekt. Gruppen tycks redan vara på gång att producera nytt material. Spännande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner