Joyzine.se


Recension - Skiva

Bokor
Anomia 1, 2007
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-02-06
Hemsida: www.bokor.se

Att Bokor lyssnat en hel del på och låtit sig inspireras av Tool är ett understatement. På ”Anomia 1” finns all den dynamiska stämningsmetal som gjort jänkargänget världsberömt. Det handlar om feta distmattor, växlingar mellan hårt och mjukt och inte minst en väldigt engagerad sånginsats signerad Lars Carlberg.

Det svenska gänget är dock inte fullt lika tekniskt som Tool. De vänder inte ut och in på sina instrument i ekvilibristiska utsvävningar i samma utsträckning. Musiken känns aldrig sökt eller omständlig för sakens skull. Bandet tycks ha förstått att Tool är det enda gänget i världen som klarar av att hålla sin musik så tekniskt fulländad, men samtidigt levande, varm och dynamisk. Varför avsaknaden av tekniskt upphetsande finesser enbart är en styrka på ”Anomia 1”.

Därmed inte sagt att likheterna är få. Sättet att arbeta med dynamik och kontraster är precis desamma. Ett ovant öra skulle förmodligen ha svårt att skilja mellan de två gängen i ett första skede. Inledande Crawl – The Sermons And Dreams Of John Duncan Thunstall skulle lika gärna ha kunnat vara hämtad från jänkarnas debutplatta – ”Undertow”.

Med tanke på referensen jag tjatar om genom hela recensionen förstår ni att ”Anomia 1” är storartad. Få band klarar att spela den här typen av metal (eller ska vi rent av kalla det rock?) på ett spännande sätt. Men Bokor lyckas. Deras smarta musik blir aldrig stereotyp, utan bjuder in till en fängslande upptäcktsfärd där feta gitarrer och vackra melodier går hand i hand. Dessutom sjunger Lars Carlberg som sagt lysande. Som en blandning mellan Tools Maynard James Keenan och Pearl Jams Eddie Vedder, vilket gör sig ypperligt till den här musiken.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Joyzineåret: hallelujah
Bokor
Bokor (2007-03-09)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner