Joyzine.se


Recension - Live

Merz
Herrgårn, Linköping
2006-05-25
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-05-30
Hemsida: www.merz.co.uk

Något avslappnande infinner sig när huvudakten Conrad Lambert, mannen bakom det tagna namnet Merz, framträder bakom den tygduk som tjänar som ingång till scenen. Mannen ser alldeles alldaglig ut, för att vara britt, och alldeles harmlös. På scenen finns en laptop, två gitarrer (en semiakustisk respektive en elgitarr) och ett par syntar. Det går inte att undgå att tänka tanken: vad ska det bli av det här?

När första låten klingar ut har jag inga funderingar alls längre, jag bara står och ivrigt inväntar nästa alster. Mannen är som en kameleont, ena sekunden handlar det om varmhjärtad folkmusik, andra ren och skär pop för att i tredje bli någon elektronisk hybrid med drag av kyla och vemod. Lika ensam som Conrad Lambert kan verka i vissa av sina mer singer/songwriter-inspirerade låtar, lika storslagen och magnifik blir han när han drar igång hela sin i bakgrunden gömda elektroniska orkester. Inkluderat de minst lika storslagna körer och stämmor som ryms inom laptopens djup bestående av nollor och ettor.

Jag kan inte annat än förundras allt eftersom spelningen har sin gång, den ena låten olik den andra men med den gemensamma nämnaren att det handlar om ett multiinstrumentalt geni som när en stor kärlek till musik och en experimentlusta utan några som helst gränser. Inte undra på att en av beundrarna heter Chris Martin, en man som för en tid sedan ledde ett litet band vid namn Coldplay.

Den enda nackdelen är att jag helt enkelt inte hinner med att smälta och bearbeta alla intryck. Spelningen är lång och tillsist tryter koncentrationen och jag tappar fokus, oavsett hur mycket jag än vill att det inte vore så. När det så blir dags för ett par extranummer känner jag mig mer eller mindre avtrubbad, det går helt enkelt inte in så mycket mer i min musikaliska begreppsapparat. En mer begränsad spelningslängd och perfektionen hade kunnat infinna sig. Trots detta rekommenderar jag starkt att ni kollar upp denne Merz, det vore snudd på ett brott att låta denna chans att upptäcka ny intressant musik gå er förbi.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2007

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner