Joyzine.se


Recension - Live

Satyricon
Arvikafestivalen
2006-07-14
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-07-18
Hemsida: www.satyricon.no

- Sverige, ni är satanister! Ni är kyrkobrännare!
Satyricon med frontmannen Satyr i spetsen sätter ribban högt från början och bjuder sedan på en timmes kompakt mangel som är kompromisslöst och brutalt, men som ändå inte saknar dynamik och medryckande slingor. Många puritaner håller inte med mig, men de små melodierna och isande slingorna är livsnödvändiga för att en sådan extrem genre som black metal ska vara njutbar. Och med de preferenserna visar sig Satyricon vara en utmärkt liveakt.

Säga vad man vill om den sataniska imagen med corpse paint och hela kittet, men det är ytterst intressant att se på. Satyr har dessutom den goda smaken att inte kraxa som en kråka mellan låtarna utan sköter samtliga mellansnack på välartikulerad, nästintill gemytlig norska. Tummen upp för det. Att snubben dessutom har mer än bara vanliga trista standardfraser att säga gör bara det hela ännu bättre.

Musikaliskt läggs en hel del krut på senaste plattan ”Now, Diabolical” och det är titelspåret därifrån samt K.I.N.G som får publiken att gå igång som hårdast. Men även Delirium och den något äldre Filthgrinder fungerar utan anmärkningar. Satyricon sköter smidigt balansgången mellan blasfemiskt rens och melodiska partier utan att det blir tivoliblack eller bara konturlöst mangel av det hela. Det är skickligt gjort.

Att dessutom likna The Sounds vid en mobiltelefon som aldrig slutar att ringa är som om det inte vore nog ganska festligt. Norrbaggarna satte kronan på Arvikafestivalen redan den andra dagen. Och då menar jag främst musikaliskt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikafestivalen 2007
Doctor Midnight & The Mercy Cult
Satyricon (2008-06-28)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner