Joyzine.se


Recension - Skiva

Kalmah
For the revolution, 2008
Skivbolag: Spikefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-26
Hemsida: www.kalmah.com

Jag hade kunnat lägga karbonpapper på min recension av ”The Black Waltz” som publicerades här på Joyzine den 21a mars 2006. När Kalmah återvänder med sitt femte fullängdsalbum ”For the revolution” låter det till stora delar likadant och jag är sannerligen inte den som klagar.

I den omnämnda recensionen sammanfattade jag att gruppen lät omisskännligt finskt utan att vara utstuderad, att avvägningen mellan de olika instrumenten var utsökt och att det var skivan som helhet som talade. Det saknades riktiga hitar. Precis så är det på ”For the revolution” också. Plattan är imponerande massiv och medryckande, men de riktiga killerspåren uteblir. Även om det ystra keyboardarrangemanget i Dead mans shadow och gitarrharmonierna i Outremer är inne och nosar på hitens område.

För er som varken minns recensionen eller har någon pejl på det här finngänget sound: Kalmah svarar för stabil melodisk dödsmetall med keyboards som en krydda, men hela tiden i bakgrunden. I och med att tempot droppat en aning (och ja, faktiskt ökat i vissa spår) till ”For the revolution” är jämförelser med Insomnium högst adekvata. Det för en större publik mest kända riktmärket torde dock vara Dark Tranquillity.

Det är inte många som klarar av det idag, men Kalmah är intressanta rakt igenom hela plattan. Kanske är det avsaknaden av regelrätta singelspår som gör det. Finnarna är melodiskt hårda på ett så där mysigt sätt och får de snyggaste av slingor att gå väl ihop med black metalflörtar utan att dra iväg åt något håll. Det är förmodligen ett av de intressantaste finska gängen där ute idag.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Kalmah (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner