Joyzine.se


Recension - Skiva

Bigelf
Cheat the Gallows, 2009
Skivbolag: Powerage Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-09-08
Hemsida: www.bigelf.com

Jag har ett enda minne förknippat med Bigelf. Det var augusti 2002 och orkestern var ett av de största namnen bokade till Augustibuller i Lindesberg. Jag vill inte minnas att jag vid det laget hade bekantat mig extremt mycket med orkesterns musik, men jag var definitivt peppad. Jag skulle trängas i publiken när gruppen knöt ihop festivalen på lördagsnatten. Mitt i kylan in på småtimmarna vaknade jag i ett fuktigt tält och kunde höra hur Bigelf på avstånd höll på att avsluta sin konsert.

Då grämde jag mig förstås, idag tycker jag snarare att det är en festlig anekdot. Inte för att Bigelf vid den tiden stödde sig på samma musikaliska uttryck som idag, men att döma av ”Cheat the Gallows” var den där sömnen förmodligen väl investerad tid.

”Cheat the Gallows” är nämligen ett hopplöst hopkok av psykedeliska influenser. Hade jag blivit ett fan av den betydligt fetare rockmusiken den där augustinatten 2002 är jag övertygad om att jag skulle sitta här och vara våldsamt besviken idag. Nu känner jag mig istället bara fullkomligt oberörd när den trollkarlshattsprydda orkestern går loss.

Tryck in så mycket flörtar med Beatles, Queen och Pink Floyd ni bara kan på en och samma platta, men glöm de tre bandens viktigaste egenskap. Känslan för att skriva bra låtar. Bigelf staplar sina idoler på hög, kastar in några Doors-orglar och hoppas att de ska bli misstagna för den psykedeliska musikens nya fanbärare. Eller i alla fall betraktas som missförstådda genier. I själva verket är de mest en hopplöst daterad grupp plagiatörer utan fingertoppskänsla.

Mitt enda bestående minne av Bigelf kommer med andra ord fortsätta att vara ett yrvaket uppvaknande på en skolgård omstylad till camping. ”Cheat the Gallows” ämnar jag nämligen försöka glömma så snabbt det bara är möjligt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner