Joyzine.se


Recension - Skiva

R.E.M
Collapse Into Now, 2011
Skivbolag: Warner
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-03-07
Hemsida: www.remhq.com

Gubbarna kan än.

Det är det bästa sättet att sammanfatta ”Collapse Into Now”. Michael Stipe, Peter Buck och Mike Mills må allihop ha passerat 50, men det vet fortfarande hur man skriver ungdomlig rockmusik. Och framförallt, trots att de tar sig friheten att experimentera med sitt sound har de inte flippat ur och tappat det där grundämnet som en gång byggde upp gruppen. Den här skivan låter fortfarande enormt mycket R.E.M.

På ett sätt fungerar albumet som en smältdegel av flera olika sidor som gruppen visat upp genom åren. Här finner vi till exempel det sköna rockstök som hördes på ”Monster” (1994) sida vid sida med den smått introverta sävlighet som utgjorde ”Up” (1998). Hela tiden med Michael Stipes förföriska och säregna sångröst i centrum.

”Collapse Inte Now” är så väl medryckande som vacker och ett aningen överraskande formbesked från Athens-gruppen. Givna livefavoriter lär bli Mine Smell Like Honey och All The Best, Oh My Heart är en tjusig liten visa och i ÜBerlin och inte minst det suggestiva avslutningsspåret Blue möts vi som lyssnare av det där snudd på introverta reflekterandet i lågt tempo som R.E.M gjort till en konstform under andra halvan av sin karriär.

Kort och gott är ”Collapse Into Now” ett givet köp för alla som någon gång känt sig ha utbyte av amerikanernas musik. Gubbarna kan än.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

R.E.M (1998-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner