Joyzine.se


Recension - Skiva

Praetorian Platoon
Likt slöjor av ädelsten, 2004
Skivbolag: Ägg Tapes & Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2004-03-30
Hemsida: www.plutonen.net

Vem minns inte charmiga The Kristet Utseende? Det är inte annat än väldigt upplyftande att få höra frontmannen Jörgen Fahlberg sjunga igen. Nu när han kommer tillbaka med sitt nya band Praetorian Platoon. Det är lätt att tänka sig att detta skall vara något i stil med Fahlbergs tidigare band, men trots det kryptiska bandnamnet är det här mycket djupare. Lyriken är den här gången mycket mer djuplodande och reflekterande än den komik The Kristet Utseende ägnade sig åt.

Rent musikaliskt finns visserligen många referenspunkter till de välkammade korgossarna. Jörgens stämma är om inte annat väldigt karakteristisk. Men skillnaderna är ändå påtagliga. Där The Kristet Utseende var mer punk är Praetorian Platoon mer metal. Även om grunden av trallig punkrock finns där tillåts dubbelkaggar och feta riff att få stort svängrum. Det låter som det kristna utseendet skulle ha gjort om de breddat sitt spektra när det begav sig.

Det kanske är att göra det lite väl lätt för sig att enbart göra jämförelser med och dra paralleller till The Kristet Utseende. Men det är nog ingen större skara som skulle intressera sig för Praetorian Platoon om inte Gnarp-kollektivet gjort ett solitt förarbete. Detta trots att det nya gänget levererar klockrena melodier och refränger.

Det kan tänkas att det blir lite väl krystat ibland, men Praetorian Platoon gör grejen bra. ”Likt slöjor av ädelsten” är en intressant och mångbottnad platta. Det vore inte alls orättvist om några låtar från skivan får gott om radiotid.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner