Joyzine.se


Recension - Skiva

Jesu
Lifeline, 2007
Skivbolag: Hydra Head
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-02-05
Hemsida: www.avalancheinc.co.uk/jesu.html

Det är ganska märkligt. Förra gången jag hade att göra med stämningskollektivet Jesu – anlett av Justin Broadrick – var det försommar och jag ägnade timmar åt kontemplation på den söderbelägna balkongen. ”Conqueror” var en ganska introvert skiva, knappast som gjord för strålande solsken och glada stunder med Lidls folköl och goda böcker. Ändå gjorde gruppens musik djupt intryck på mig.

När det nu är dags för fyra nya spår är vädret som ”Conqueror” egentligen behövde – grått, jävligt och bitvis svinkallt. Då är Jesu givetvis betydligt mer rakt på sak och inte alls så mörkt målande som senast. Ändå gör ”Lifeline” stort intryck på mig.

Visst handlar Jesu fortfarande uteslutande om suggestiv stämningsmusik, men ”Lifeline” visar bandet från en mer direkt sida. Och nu använder sig Broadrick och company av sång i mycket större utsträckning. Eller sång och sång, egentligen är det väl bara Storm Comin’ där Jane Jarboe (ex-Swans) lånats in som bygger på rena sångpartier. Annars skulle jag snarare vilja tala om röster.

Hur som helst, kontentan är att de vokala insatserna skänker ytterligare en dimension till Jesus målande variant av musik. Låt gå för att ”Lifeline” är ljusare, en aning mer anpassad för njutning på balkongen, men det är fortfarande inget band som bjuder på en klang och jubelföreställning. Så plocka gärna fram Lidl-ölen, men luta er sedan tillbaka i soffan, titta ut i mörkret och upptäck att allt kanske inte är så jävligt trots allt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Joyzine.se
Julskiva och julskinka
Jesu (2007-01-01)
Jesus on Extasy (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner