Joyzine.se


Intervju

Doctor Midnight & The Mercy Cult

Doctor Midnight & The Mercy Cult

Den ene var frontfigur i Turbonegro, men har även gestaltat Jesus och Cornelis Vreeswijk. Den andre har spelat både glamrock och industri-metal och trakterat bas hos Marilyn Manson. Dessa två har med ett gäng andra musikanter strålat samman i bandet Doctor Midnight & The Mercy Cult. Joyzine tog en pratstund backstage med Hans-Erik Dyvik Husby alias Hank von Helvete och Tim Sköld om det nya bandet, om ”supergrupp”-termen och vem som egentligen är ”Doctor Midnight”.

Efter en dryg timme lång spelning tar bandet igen sig backstage i ett litet tält med vita plastskynken.
Hans-Erik, Tim och jag slår oss ner vid ett rangligt bord. Det är drygt tre veckor innan bandets debutskiva kommer ut i handeln, så att turnera och framföra låtar som ingen hört (förutom de tre korta smakprov som finns på bandets hemsida) är en riskfylld idé. Metallsvenskan är deras fjärde gig som band och premiären på svensk mark hölls dagen innan på Göta källare i Stockholm.
– De första spelningarna var mer för de vi kände och branschfolk, lite showcase. Men det har blivit ganska häftiga konserter, säger Hans-Erik.

Doctor Midnight & The Mercy Cult”Så jävla supra”
Epitetet ”supergrupp” har de senaste åren blivit mer och mer en klyscha som musikmedia gärna slänger på nystartade band med medlemmar ur tidigare kända orkestrar för att lättare beskriva dem utan större möda eller research.
Doctor Midnight & The Mercy Cult (som förutom förstnämnda herrar även består av Anders Odden och Audun Stengel på gitarr och David Husvik på trummor) får också se sig till nöds att bli kallade det.
– Supergrupp i vår betydelse, det är en grupp som är så jävla ”supra” och som vågar göra sådana här riskfyllda grejer, säger Hans-Erik och skrockar bakom de mörka solglasögonen.
Doctor Midnight & The Mercy Cult har som band existerat sedan år 2009, men det är inte förrän nu som man börjat röra på sig och synas.
– Det berodde på att vi har andra karriärer, vi hade mycket som vi behövde göra klart. Sköld hade sina grejer med KMFDM, Anders var med Satyricon, jag var inte klar med Jesus Christ Superstar och Cornelis.
Det är oundvikligt att prata med Hans-Erik utan att glida in på Turbonegro och gissningsvis får han många frågor om dagen när de ska återförenas.
– De frågar Anders också när han börjar i Celtic Frost igen, de frågar Tim om Shotgun Messiah
Vad ger han för svar till dessa?
– Men vi har ju det här bandet nu, säger Hans-Erik och gör en svepande rörelse med armen. Den senaste tiden har det rapporterats flitigt om Hans-Eriks avslutade kamp med sitt drogmissbruk. Han lever nu ett nyktrare liv med familjen i Skåne på ”ett slott, som Cornelis, men med fler rockstjärneprylar”. Trots musikaler och huvudroll som vissångare, var det ingen tvekan om att han skulle göra comeback i hårdrockssammanhang.
– Jag visste hela tiden att jag skulle komma tillbaks, men jag ville också visa att jag kunde göra vad fan jag ville. Nu har jag frihet och jag skiter i vad ”dem” tycker. Det är det som är så konstigt med rock ’n roll, för det skulle ju vara en sorts frihetskonst. Men så har det blivit den mest konservativa och auktoritära genre som finns.

Doctor Midnight & The Mercy CultSom ett Coca Cola-recept
Det må låta som en ohelig allians med en deathpunk-sångare, en industri-metal-basist och ett gäng norrmän med förflutet inom Celtic Frost och Extol, men ska man tro Tim verkar den blandningen bara vara av godo.
– Hur vi kompletterar varandra? På ett väldigt vackert sätt. Det är som ett hemligt recept som skapar ”det där”, säger Tim och illustrerar detta genom att skaka på cola-burken han dricker ur för att skölja ner de många cigaretterna han inhalerar under intervjun.
Det blir inte heller enligt Tim krockar mellan egon i bandet och han börjar förklara hur konceptet med ett band enligt honom ska vara för att fungera på bästa sätt.
– I ett band måste man veta att oavsett hur mycket man gör, så kommer inte ens hälften av ens input hamna i den färdiga produkten. Man måste låta andra lägga in sina delar också.
Och den färdiga produkten låter inte som man först förväntar sig. Det är snabb och thrashig metal med nickningar åt både Slayer och Black Sabbath. Min liknelse får ett glatt nickande av Hans-Erik.
– Ja, precis! Klassiskt, rock ’n roll.

Vem är Dr Midnight?
I dagligt tal benämnar Hans-Erik bandet som The Mercy Cult. Så frågan är ju vem Dr Midnight egentligen är? På bandets konsert berättar Hans-Erik för publiken:
– Vi vet bara en grej om Dr Midnight; han har varit här på jorden en gång tidigare och givit oss vissa order. Men vi har glömt bort vad det var. Men han kommer att landa här en minut innan midnatt och då måste det vara städat här, annars blir han jättearg!”.
Flummigt, men gott så som förklaring.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Sebastian Norling Rauhala 2011-06-03
Foto: Sandra Jensen (1), Sebastian Norling Rauhala (2,3)
Hemsida: www.skold.com/DMTMC

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner