Joyzine.se


Intervju

Rockparty - Hultsfredsfestivalen 2008

Ifjol blev det snudd på fiasko, i år är det upp till bevis. Hultsfredsfestivalens presschef Håkan Durmér reder ut frågetecknen inför den stundande musikfesten…

En snabb titt på årets lineup säger mig att ni riktar er mot en något yngre målgrupp i år, har jag rätt i det antagandet?
Nja, jag vet inte det. Det är nog snarare du som har blivit äldre. Nej då, men bland dom större banden finns det en del band som drar en yngre publik och vi kommer nog få ganska många förstagångsbesökare i år. Men vi har ju en del råmogna alternativ också. Alla som levde när The Only Ones breakade kan räcka upp en hand.

Är den något yngre framtoningen i så fall ett resultat av fjolårets bakslag med många rostigare akter?
Givetvis lärde vi oss en del förra året. Bland annat att vi aldrig kan ta publiken för givet. Levererar inte vi, så blir det inte bra heller. Fast förra årets program var ju inte medvetet ”rostigt”. Det handlar om tillgång och efterfrågan och förra året var tillgången på nya, fräscha akter jävligt låg för vår del. I år är det betydligt många fler artister som turnerar under vår helg.

Hur mycket påverkar fjolårets bakslag årets festival och på vilket sätt?
Vi har tvingats snåla in på en del grejer. Men ambitionen har hela tiden varit att besparingarna inte ska påverka besökarna. Ingen som åker ner till Hultsfred kommer känna att dom kommit till en lågbudgetfestival. Utan det har snarare handlat om att hitta smartare lösningar och lägga mindre vikt på dom saker som besökarna aldrig ser. Jag menar, i slutänden är det ju skitsamma hur baksidan av planken ser ut.

Den enda budgetpost som vi ökat i år är bandbudgeten. Men den förtjänar alltid att bli större.

Har ommöbleringarna i ledningen haft någon speciell inverkan?
Nej, förändringen är egentligen inte så mycket större än att vi fick ändra lite på vår interna mailinglista. Det är fortfarande rutinerade personer med kopiöst mycket festivalerfarenhet som styr skutan i Småland.

Varför klämma ihop det mesta av det bästa redan på torsdagen, är det helt utanför er kontroll att många av de riktigt feta banden spelar då eller finns det någon slug baktanke?
Vi är alldeles för vardagspuckade för att ha några sluga baktankar. Men när det kommer till band av Rage Against The Machine-kalibern är valet ofta mellan det datum som passar dem bäst eller inget datum alls. Och då blir det hyggligt enkelt att välja. Men vi ska inte glömma bort att Linkin Park ligger där på lördagen, så det ska nog bli en schysst tredagarsraket av festivalen i år med.

För två år sedan diskuterade vi Kents vikt i festivallineupen, i år känns det precis lika relevant att snacka Rage Against The Machine. Hur viktig är denna bokning egentligen för årets arrangemang?
Den är sjukt viktig. Jag menar, det här är ju troligtvis sista chansen att se ett av vår tids bästa band live i Sverige. Och att endagsbiljetterna sålde slut snabbare än vi hann fatta är ett bevis i sig på att folket i stugorna är peppade på den här spelningen. Vare sig ragg, fylla, nya polare eller hemlängtan är giltig orsak för att inte knalla iväg och se Zack de la Rocha vid midnatt på torsdagen.

Mycket hårdare grejer på headlineposition i år igen, är det fortfarande inget faktum att det är det som säljer?
Hårdare grejer är riktigt tacksamma på festivaler, eftersom det oftast gör sig så jävla bra live. Men om man kollar bortanför headlinernivå så tycker jag nog faktiskt att vi saknar en eller ett par metalakter. Förhoppningsvis ska det lösa sig nu under slutspurten.

Men jag skulle ju blåljuga om jag hävdade att metalfansen inte är duktiga på att köpa biljetter. Fast i slutänden är det mixen vi vill åt. Det där med genrefestivaler har aldrig riktigt varit vår grej.

Hur har bokningsstrategin annars sett ut i år, har ni tänkt enligt några speciella riktlinjer?
Vi har framför allt försökt få till riktigt stabila liveakter – typ Danko Jones, The Donnas, Hives, Anti-Flag och så vidare. Även när vi kommit ner till singer/songwriter och liknande så har vi frågat oss själva ”Men är det bra live?”.

Det tycks råda delade meningar bland folk kring hur mycket som återstår att boka, så, ungefär hur många fler akter tillkommer det som redan släppts?
Det får vi se. Så här års brukar vi alltid försöka klämma in så mycket som möjligt. Sen så ska det till en del roliga kringgrejer och lite dj:s och så också.

Känner ni av att konkurrensen om festivalbesökarna blir hårdare och hårdare? Årets festivalutbud ser ju helt galet bra ut.
Helt klart. Det går inte slappna av och räkna med att ett halvkasst startfält är good enough. Publiken är smartare än så – de drar dit de får mest favvoband för pengarna. Och det är ju så det ska vara. Lite vänlig konkurrens är aldrig fel. Då måste alla prestera max hela tiden.

Det blev ju bland annat mycket snack när Where The Action is dök upp, hur ser ni på det nu, är de en stor konkurrent? Har det varit sura tongångar kring allt det här?
Egentligen så är det ju två helt olika saker. Antingen kan du åka till skogsdungen i Småland och parta dig galen i en hel vecka. Eller så kan du fräscha till dig med deo och kolla in några spelningar i någon grusgrop i Stockholm. Vill du ha det bekvämt väljer du Stockholm. Vill du ha nåt helt sanslöst väljer du Hultsfred.

Det enda som känns surt från vår sida är att vi inte kunde ge Hultsfredsbesökarna chansen att se Foo Fighters i sommar.

Bortsett från Säkert! vilka går du själv och spanar på om du skulle få en sekund över?
Alltså, grejen är den att jag nog kommer missa Säkert! för andra året i rad. Just den tiden på dygnet brukar det vara svårt att komma loss. Men bortsett från de givna korten – Babyshambles, Rage Against The Machine och Robyn – så hoppas jag hinna kolla lite på Jaguar Love och Sonny J.

En gång för alla, hur mycket fotboll kommer att visas under festivalen?
Det blir två matcher – de två Sverigematcherna. På tisdagen visas den borta vid campingen och lördagsrysaren visas på Hawaii. I övrigt blir det mer musik och mindre fotbollssvett.

Och med lite perspektiv på nyheten, hur har folk egentligen tagit beskedet om att ängen is no more?
Ganska bra faktiskt. Givetvis är det synd att vi inte längre har den campingen. Men den nya campingen kommer faktiskt bli bättre. Och om bara nåt år kommer nog Ängen verkligen rest in peace. Tror ingen kommer sakna den överdrivet mycket.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2008-05-17
Foto: Tryggve Blom
Hemsida: www.rockparty.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Andreas-Henrik, 2008-05-19 09:35:23 (62.95.51.218)

Forsen........?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner