Joyzine.se


Recension - Skiva

Us & Them
Based on a true story, 2008
Skivbolag: Withdrawn Records
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-07-29
Hemsida: www.usandthem.se

Jag är en väldigt morgontrött människa, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Från uppvaknande till uppstigande tar det säkert en och en halv timma; en perfekt tid att lyssna på ett album eller två. Under flera veckors tid har Us & Thems ”Based on a true story” fått hålla mig sällskap under den där halvsovande stunden som återkommer varje morgon. Det, mina vänner och kamrater, det är ett fint omdöme.

Egentligen vet jag inte riktigt vad som kan skrivas om skivan, mer än att jag tycker om den väldigt mycket. Varför vet jag inte, men en bidragande faktor är det okonstlade och enkla intrycket skivan ger. Det hade kunnat avfärdats som ännu en svensk, dödstråkig singer/songwriter-platta, men angelägenheten och det personliga anslaget skapar en stor kontrast från andra svenska kollegor som exempelvis Elin Ruth Sigvardsson. Skivor med artister som Elin tenderar att lämna mig tom, likgiltig och oberörd. ”Based on a true story” gör mig också tom, fast på ett vackert sätt. När fingret når play-knappen och musiken börjar ljuda töms kroppen på aggressioner och spänningar. Tänk känslan du får när du lyssnar på Joel Alme så är du på rätt väg.

De allra mysigaste stunderna har jag och Us & Them ihop när de låter som ett svenskt Simon & Garfunkel eller Belle & Sebastian. Mycket inspiration verkar ha hämtats från 60-talets folkpop, och om inte Velvet Underground lurar någonstans i bakgrunden så gör Lou Reeds lugnare soloinspelningar det, definitivt.

Två grejer till bara: jag blir lika glad varje gång en skiva bekräftar att ”less is more” i vissa lägen. Här har vi en till att lägga till den samlingen. Sist, men inte minst: köp skivan! Den kostar 50 spänn plus porto. Som hittat!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Us & Them (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner