Joyzine.se


Recension - Skiva

Opera IX
Anphisbena, 2008
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-09-23
Hemsida: www.operaix.it

Bolaget Peaceville har uppenbart snöat in på att återutge saker nu när branschen går kräftgång. Det behöver inte vara något fel med det. Det finns mycket bra skit i arkiven och flera av bolagets återsläpp har varit riktigt köpvärda. Men att återutge saker som är uppenbart halvmediokra begriper jag mig inte på. Vem vill till exempel ha ännu en press av Opera IX ”Anphisbena”?

Att italienarna som bilades redan 1988 inte gav ut sitt bästa album (läs ”Anphisbena”) 2004 torde vara en självklarhet. Mästerverk kommer alltid tidigare i karriären än så och det här rör sig om ett typiskt standardverk från ett gäng som aldrig ens varit särskilt inflytelserikt. Överflödig återutgivning med andra ord.

Och skulle det vara så att du verkligen diggar gängets symfoniska bleck metal med medeltida inslag, tycker att det är häftigt när de jönsar runt i fåniga riddarkostymer och menar att de skrev sina finaste låtar 2004. Ja, då kommer du bli besviken över att det enda bonusmaterial som inte fanns med redan när det begav sig och som lagts till är en stolpig cover på Bathorys One Rode To Asa Bay. Fattigt!

Nu ska jag i och för sig inte vara allt för hård mot Opera IX. ”Anphisbena” är ingen dålig platta (bortsett från det där absurda medeltidstramset då förstås), men den visar upp långt ifrån tillräckliga kvaliteter för att befoga ett återsläpp. Peaceville borde ägna sin tid åt att lyfta fram nya hungriga grupper istället.

Enda anledningen till en nyutgivning torde vara att sångaren kallar sig något så fräsigt som M the Bard…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner