Joyzine.se


Recension - Skiva

Jens Ihlström och Allt blir bra
Efter tystnaden, 2012
Skivbolag: Karnivael
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-03-17
Hemsida: www.jensihlstrom.se

Det där med att vara en politisk sångare är en svår balansgång. Det krävs stor finkänslighet för att lyckas landa på en attraherande yta någonstans mittemellan ilsket viftande pekpinnar och allmängiltighet. Det krävs minst lika mycket fingertoppskänsla för att få fram budskapet utan att det sker på bekostnad av själva musikens relevans.

Jens Ihlström kraschlandar tämligen omgående i båda kategorierna. Tyvärr.

Textmässigt har sångaren för all del en rad behjärtansvärda ämnen att avhandla, men hans texter blir snabbt till osmidiga politiska pamfletter som snarare är obekväma än upplysande. Lite samma fenomen som hos alla dessa erbarmligt träiga slagords-twittrare som gnäller på allt, men aldrig har en egen konstruktiv lösning på något. Inte för att Ihlström är helt lösningslös, men tilltalet är liknande. Uppsåtet att gå rakt på sak och vara tydlig är det inget fel på, men det blir inte lyckat. Texterna är inte tillräckligt bra helt enkelt. Finessen saknas.

I och med att det är så mycket sångaren vill ha ut känns det också som att budskapet sätts på en högre piedestal än musiken. Visst försöker Ihlström vara lite speciell med några inslag av (jobbig) cirkusmusik, men för det mesta rör han sig i ett gränsland mellan pop och visa där många varit och grävt förut och, som det känns, redan hittat de riktigt fina skatterna.

Det är inte många av låtarna från ”Efter tystnaden” som verkligen sätter sig och lägger vi en ganska tveksam sångröst till det förstår ni att det inte finns mycket att hämta här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


PlumBum, 2012-03-25 22:10:30 (78.73.14.235)

verkar som recensenten fick en välförtjänt dålig recension i samtliga kommentarer! mycket bra skiva!!!!!!!

Anglia, 2012-03-20 04:20:19 (110.164.214.130)

Undrar om "proffstyckaren" verkligen har LYSSNAT pa texterna? Skont att se det fortfarande finns de som reagerar mot samhallets orattvisor i denna IDOL-centrerade varld med det skval som hela tiden skoljer over oss. Jens och bandet, fortsatt att skriva er musik!! Vi ar manga som uppskattar ert engagemang

Lasse Lus, 2012-03-19 10:51:01 (161.52.164.213)

Håller med föregående talare. Konstig recension. Det är väl inget krav på artister att komma med lösningar på samhällets alla problem?

sara Boye, 2012-03-18 17:10:06 (213.112.133.113)

Vilken märklig recension! De krav som ställs på denna platta är krav som inte ens ställs på de nuvarande politikerna, var är lösningarna? Hade det varit så enkelt så hade inte samhället sett ut som det gör nu, med en välfärd körd i botten. Kulturen är väl även till för att skapa någon slags debatt, inte bara ha färdiga lösningar. Nationalteatern, Ebba Grön och Hoola Bandoola, alla band med en politisk ambition...var fanns deras lösningar? Nå ja inte mycket att hämta ur denne recensent.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner