Joyzine.se


Recension - Skiva

Sture Alléns Dansorkester
Långsamt gift i bestens buk, 2006
Skivbolag: SwingKids
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-05-02
Hemsida: www.stureallensdansorkester.se

I Svenska Akademien kontrasterar Carl-Martin Vikingssons – alias Sture Allén – ljusa röst mot General Knas betydligt burdusare brölande. Det är en fröjd för örat. Men sångaren står även väldigt stadigt på egna ben. Med ”Långsamt gift i bestens buk” visar han med all önskvärd tydlighet att han håller så väl som soloartist som låtskrivare.

Sture Alléns Dansorkester presenterar en svängorgie. Jag är fast från första ton till den sista. Med hjälp av lättsam reggae gungar orkestern sig igenom tolv spår. Allt toppat av Vikingssons enkla och tilltalande sånginsats.

Textmässigt möts kärlek och politik på ett väldigt naturligt sätt. Det är en konst i sig att lyckas med kombinationen utan att det blir konstlat eller pretentiöst. Orden ligger hela tiden precis rätt för Vikingsson och hans uppriktiga texter gör att han går i land med projektet. Allting sammanfattas väldigt snyggt i Dag som natt där sångaren gör upp med sitt skrivande och kärleken till språket.

Åtta av tolv låtar är egenkomponerade. Resterande fyra är egna favoriter som tolkas mer eller mindre naturtroget. Vikingsson gör även dessa till sina egna, utan tillgång till ett konvolut hade jag omöjligt kunnat avgöra vilka som var covers och inte. Vassast av de udda tolkningarna är Farbror blå (i original Mr Cop) som jag dessutom tycker mig känna igen från Svenska Akademiens liveframträdanden.

Är inte det här årets reggaeplatta vill jag sannerligen höra den som toppar detta. ”Långsamt gift i bestens buk” svänger och har en otrolig integritet. Den bjuder rent av riktigt mysig reggae.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2006
Hultsfreds vassaste band 2006
Sture Alléns Dansorkester (2006-06-15)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner