Joyzine.se


Recension - Skiva

Malfeitor
Unio Mystica Maxima, 2007
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-10-09
Hemsida: www.malfeitor.net

När det handlar om så här pass lyxigt producerad black metal är det svårt att inte dra paralleller till Dark Funeral. De svenska mörkermanglarna har satt sitt signum på en hel genre av höghastighetspisk i förnäm kostym som går igen även hos Malfeitor.

Förstå mig rätt nu, med lyxig menar jag absolut inte lättillgänglig eller symfonisk. Här finns inte en tivoliklämmig Dimmu Borgir-synth inom hörhåll. Det lyxiga sitter enkom i produktionen och dess aningen plastiga, men kristallklara ljud. Musikaliskt är Malfeitor väldigt elaka, precis som nämnda svenskreferens och i de svängigaste stunderna även påminnande om norska Immortal.

Vindsnabb black metal blir lätt enahanda, en åsikt jag stundtals vädrat om bland annat Dark Funeral. Men Malfeitor är så pass skickliga kompositörer att det aldrig blir tråkigt. ”Unio Mystica Maxima” bygger på oerhört starkt material. I en tid där många band tycks sträva tillbaka mot det missljudande necrostadiet eller, ve och fasa, en mer intellektuell hållning till genren är det dessutom skönt med en grupp som anammar det välljudande om än stenhårda.

Konstellationen håller mig intresserad genom hela skivan, men det är i titelspåret och Black magic mushrooms den låter som allra bäst. Lägg till det starka låtmaterialet att sånginsatsen är föredömligt elak, långa stunder krypande obehaglig, och saken att det här är ett av årets starkaste black metalsläpp är solklar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2010 enligt Anders Nilsson

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner