Joyzine.se


Intervju

Rockparty - Hultsfredsfestivalen 2007

Håkan Durmér, Rockpartys kontaktperson gentemot Hultsfredfestivalens besökare reder ut en hel del begrepp angående 2007 års upplaga av festivalen.

Ni höjer priset ganska betänkligt i år, vad är bakgrunden till detta?
Det beror helt och hållet på att gagerna skenat iväg rent sjukligt sen senast. Under de 22 år som Hultsfred varit med i festivalsvängen har vi aldrig sett något liknande som den prisökning som skett de senaste sex månaderna. Artisterna vill kompensera för uteblivna skivintäkter med att höja sina gager. Vi funderade ett tag på att antingen sänka kvalitén på programmet eller höja priserna - ingen av oss ville sänka kvalitén så vi valde att höja priset.

Det har gnällts en hel del om prishöjningen, hur hanterar ni det?
Det handlar nog mest om att publiken undrar var all cash tar vägen. Och det har de all rätt att få reda på. Att folk klagar ser vi som ett sundhetstecken - som att vår publik inte är en skock får som kan drivas hur som helst. De är smartare än så. Och de allra flesta som får höra vart pengarna går - att alla nya pengar läggs på banden - har inga problem med att köpa våra argument.

Hur tror ni att prishöjningen kommer att påverka den publik som dyker upp?
Så länge vi inte bokar Friends in Need så ska det förhoppningsvis inte påverka alls.

Ni släpper dessutom fler biljetter än tidigare, hur kommer detta sig?
Vi har haft 30 000 besökare på plats de två senaste åren. Så det kändes roligare att maxa från start och släppa 28 000 direkt istället för att släppa 25 000 och sen skaka fram extrabiljetter. De två senaste åren har vi bevisat att det får plats mycket folk på området. Vi hoppas att det ska bli trångt i år igen.

Vad kan vi som besökare förvänta oss för andra nyheter eller förändringar på sommarens festival?
En ny scen kanske? Vi har lekt med tanken, men vi får se hur det blir. Sen har vi sett över sådant här som toaletter och andra bekvämligheter. Det kommer dyka upp en ny grej vid Duschverket för dem som är väldigt måna om sitt utseende.

Två utsålda festivaler i rad, går det att upprepa det en tredje gång? Vad talar i så fall för det?
Klart att det går. Att biljettförsäljningen började skena igång redan första dagen är en ganska skön indikation på att vi har en plats i vår publiks hjärtan.

Så här långt har ni bokat en hel del hårdare tongångar även i år, visst är det väl så att ni märkt av att sådant går hem i stugorna och därför lägger lite extra krut på det?
Jag säger som vår bokare Janne sa en gång "Problemet är inte att vi bokar mycket metal, problemet är att alla metalband är så snabba på att tacka ja till våra bud". I slutändan kommer det bli en finfin mix. Så här långt tycker jag att dansprogrammet och det elektroniska programmet känns snuskigt, snuskigt bra.

Korn är bokade i år igen, var det en självklarhet att plocka hit dem efter fjolårets inställda gig?
För vår del var det inget snack om saken - Korn ville komma hit som kompensation för förra året och då hade det varit tjänstefel att tacka nej till dem. Band med så mycket hjärta och kärlek till fansen att de själva går in och försöker reparera en inställd turnésväng är fan ganska ovanligt.

Hur ser du på lineupen så här långt jämfört med hur det såg ut vid samma tidpunkt förra året?
Vänta - måste kolla facit. Idag för ett år sen hade vi ett par headliners till bokade, men det såg lite halvklent ut på de andra scenerna. Och med tanke på att det känns som att vi redan nu börjat få ett grymt program till de mindre scenerna ser det riktigt fint ut i år. Ett par headliners till och affischerna kommer vara riktigt snygga.

Har du några personliga favoriter bland de bokade akterna så här långt?
Jag har redan varit på Willys och köpt in tio kilo blandpasta så att jag kan kolhydratladda inför Justice, SebastiAn och Boys Noize. Sen är jag råsåld på Säkert! också.

Har du några insidertips på band vi kan förvänta oss i senare bandsläpp?
Jepp. Fast tyvärr vågar jag inte bjussa på något.

Många andra europiska festivaler kring samma tid har riktigt digra listor med headliners, kan några av banden som figurerar där komma att ta plats på Hawaii?
Helt klart. Vi räknar med att boka 3-4 internationella Hawaiiakter till (varav några fanns med i dagens bandsläpp /förf. anm), fast vi har även kollat lite på namn som inte kommer bussa runt så mycket i Festival-Europa i sommar.

Vilka var fjolårets fem bästa konserter på festivalen?
Shit såg jag ens så många konserter? Babyshambles var i alla fall bäst, men jag tror det är lättast att ranka de fem konserter som jag gråtit mest över att jag missade:
1. In Flames
2. Amadou & Mariam
3. Gnarls Barkley
4. The Gossip
5. Rektal.Käse

"Hem ljuva hem" vad säger det om Hultsfred?
Vi funderade lite på hur vår publik verkar känna då de kommer hit. Och på många verkar det som att Hultsfred är ett ställe där de kan leva ut på ett annat sätt än vad de kan på hemmaplan - det är som ett andra hem, ett parallellhem där allting är lite konstigare, lite roligare. Det är just den känslan - känslan av att åka bort och hamna hemma på ett helt annat plan - som vi ville fånga med årets tema.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2007-03-20
Foto: (1) Tryggve Blom, (2) Privat
Hemsida: www.rockparty.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner