Joyzine.se


Intervju

Transport League

Efter medlemsstrul, kontraktsbrott och förseningar hos CDtryckeriet är göteborgska Transport League på benen igen. Med nya bandmedlemmar och en stor vilja att spela live är frontmannen Tony Jelencovich återigen redo att försöka ta över världen.

- Folk har helt enkelt inte velat satsa lika mycket som jag, plus att vi inte velat samma sak musikaliskt i vissa fall. Folk förändras, så förklarar bandets ena gitarrist, sångare och frontman Tony Jelencovich varför förändringar i sättningen varit mer regeln än undantag i Transport League den senaste tiden.
De senaste namnen på den digra listan över gamla och nya bandmedlemmar är Stickan (bas) och Stipen (trummor) som tidigare huserat i vemodspunkarna Strebers och Dia Psalma. Den nuvarande konstellationen verkar fungera riktigt bra och äntligen strävar hela bandet mot samma mål.

Som om det inte varit nog problematiskt med alla medlemsbyten har bandet dessutom haft problem med sitt skivbolag. Pavement Music ville inte punga ut med de pengar som krävdes för bandets kommande platta, vilket helt sonika innebar att bandet bröt kontraktet i augusti 2001. Efter kontraktsbrottet har bandet ännu inte rott i land något nytt kontrakt och därför behövt ge ut sig själva genom egna bolaget Hoffa Communications.

Ny EP, ny stil
Genom nyss nämnda Hoffa Communications släpptes EPn "Grand amputation" den 6:e maj i år. En EP som enligt undertecknad svänger riktigt bra. Killarna tillbringade tio dagar i studion och spelade in allt "live" utom sången. Allt förflöt väl även om Tony låter meddela att han hatar att vara i studion och att det är som ett rent helvete. Problemen uppstod istället efteråt då skivan blev försenad från CDtryckeriet (vilket antagligen får till följd att det inte blir några festivalspelningar för bandet i sommar). Den färdiga produkten av saftig och aggressiv metal beskrivs av den färgstarke vokalisten som "organiskt sväng".

Även om många tyckt att EPn är det bästa bandet gjort är inte alla odelat positiva. Många har också fällt några tårar för att bandet valt att frångå stilen från plattan "Superevil". Tidigare har det gungat lite mer om Transport League som då inte var riktigt lika kompromisslösa som i det nya formatet.
- Det gick inte att ta den stilen längre, klargör Tony.
Till hösten är det dags för bandet som förutom Tony, Stickan och Stipen kompletteras av Adam på lead guitar att gå in i studion igen. Den här gången för att lira in en fullängdare som redan fått titeln "Multiple Organ Harvest". Om även denna platta kommer nå folket genom Hoffa Communications eller om något skivbolag kommer vara inblandat vet ingen i dagsläget. Men att det kommer att vara hårt, svängigt och med klara hookar i sången eller riffen är en självklarhet.

Sorgligt förbisedda
Branschfolk hörs ständigt prata om storheten med Transport League. Albumet "Satanic panic" kom till exempel på en hedrande sjätte plats, före storheter som Pantera och Marylin Manson, när redaktionen på Close-Up Magazine röstade fram de 20 bästa albumen år 2000. Ändå tycks bandet vara långt borta från det stora rampljuset. När nyss nämnda Close-Up i nästa nummer lät läsarna rösta fram de 30 bästa plattorna från samma år fanns Transport League inte ens med.
- Ack den som ger sig! Vi vet att det vi gör är bra och det har typ bara varit tillfälligheter att vi inte slagit igenom, konstaterar Tony.
Den karismatiske stämbandsmisshandlaren är dock övertygad om att bandet har potential att bli betydligt större än det är idag. Nästa steg för musikanterna är att spela in en musikvideo.

Höstturné
Med omkring 350 gigs i bagaget torde Transport League vara ett riktigt farligt liveband, och mycket riktigt har Tony god respons att skryta med.
- Folk som inte ens gillar stilen brukar komma fram och lovhylla oss!
Land som fått ta del av bandets brutala scenkonster är bland annat Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland och självaste USA. Förutom ett gig på Göteborgskalasets hårdrockskväll den 12:e augusti (vilken kväll! Dark Tranquillity, LOK, Headplate och Transport League bland många på scenen. red.anm) håller en turné i Finland och Danmark på att bokas in för hösten. Inte helt oväntat tycker bandet mycket om att stå på scenen. Några av de roligaste band de gigat tillsammans med är Stuck Mojo, Gurd, Die Krupps och de svenska köttmanglarna i Entombed.

Annars är Tony killen som föredrar sprit före öl, stagedivade två gånger under The Haunteds Hultsfredsgig ifjol och tycker att LOK är bättre än Headplate. Och är det inte så att det är han som frontar Danzig/Misfits-coverbandet Glanzig också? Jo, visst är det det! Så vilka är egentligen bäst, Glanzig eller Danzig?
- Glanzig så klart!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2002-06-03
Foto:
Hemsida:

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner