Joyzine.se


Recension - Skiva

The Few Against Many
Sot, 2009
Skivbolag: Pulverised Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-09-15
Hemsida: myspace.com/thefewagainstmany

Vem har sagt att det behöver vara fel med inavel? Den svenska scenen dignar inte direkt av kompetent death metal-manskap, vilket automatiskt medfört att alla spelar med alla, fan och hans moster och att fler band än vad som egentligen behövs släpper plattor på mer eller mindre obskyra bolag. Men som sagt, vem har sagt att det alltid måste vara fel med inavel?

I The Few Against Many är det idel renommerad mangelpersonal som gör gemensam sak. Här återfinner vi Jani Stefanovic (Miseration), Anders Edlund (Incapacity, ex-Solar Dawn), Patrik Gardberg (Torchbearer), Pär Johansson (Satariel, Torchbearer) och så förstås den sammanförande länken och bandets grundare Christian Älvestam som på ett eller annat sätt kollaborerat med alla de andra snubbarna i så gott som samtliga uppräknade band.

På sätt och vis är ”Sot” en sammansmältning av mycket av det bästa från manskapets övriga åtaganden. Det handlar om varmt och klart producerad death metal med orkestrala inslag, visst, men här finns så väl Miserations brutalitet som Torchbearers primitiva take på musikstilen. Det är ett givande och tagande som hade kunnat bli alldeles för mycket, men som tack vare snygga avvägningar mellan brutalitet och melodi tvärt om imponerar.

När man väl vant sig vid att Älvestam i majoriteten av spåren dessutom brölar på svenska (det känns en aning avigt till en början, det ska erkännas) är det också bara att betrakta som en tillgång. The Few Against Many går, trots att dess bakgrund hörs väldigt tydligt i materialet, lite utanför de gängse ramarna och vågar göra lite mer än bara en vanlig death metal-platta. Det är precis så det uppdagas att det faktiskt finns mycket att vinna på inavel. Synd att det inte är så lite oftare i det glesbefolkade dödsmetallandet Sverige.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Christian Älvestam – Self 2.0

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner