Joyzine.se


Recension - Skiva

Dia Psalma
Gryningstid, 1994
Skivbolag: Birdnest Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 1999-01-01
Hemsida: www.diapsalma.net

Genombrottsalbumet för gruppen bestående av Ulke, Ztikkan och Stipen (Pontus kom med först till albumet "Efter Allt"). Det sålde guld (50.000) och det kan man verkligen förstå för det är ett väldigt bra album. 11 spår som alla kompletterar varandra väldigt bra.

Dia Psalma är verkligen ingenting för den som vill bli glad av att lyssna på texterna även om de är fruktansvärt välskrivna. Sveriges smartaste texter skulle jag vilja säga, de handlar helt enkelt om problem i samhället, detta har gjort att många kallat dem anarkister. Man håller väl inte med om allt dom sjunger men mycket stämmer väldigt bra, låten Alla älskar dig som handlar om att folk börjar tycka så synd om en person när denne dött trots att de inte gillat honom/henne alls innan är en stor höjdpunkt. Tro rätt tro fel som handlar om politisk ofrihet är också en pärla som man inte kan låta bli att bli berörd av.

Genombrottslåten Hon Får... är också mycket bra och den kan ingen låta bli att hålla med i, den handlar om en pappa som våldför sig på sin lilla dotter. En kanonlåt musikaliskt också.

Nu har jag tjatat om hur textmässigt skickligt gjord plattan är, men musikaliskt undrar ni säkert och jag kan bara säga att det är en klockren fullträff, härliga slingor och fullt ös. Gillar man inte punk så kan man hitta folkmusiksinfluenser med elfioler och dylikt i låtarna. Det är så man vill stå och hoppa på golvet hemma i rummet när man hör på det, helt perfekt. För den som inte kan tolerera öset i alla låtar rekommenderar jag Sol över oss, plattans sista låt som är en vacker ballad, dock ingen kärleksbjäfstext utan en låt om miljöförstöring. Det hela kan helt enkelt bara bli ett betyg!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Rockweekend on tour
Mustasch
Dia Psalma (2009-04-09)
Dia Psalma (2011-07-07)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner